Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania – CECCAR a organizat, pe 1 si 2 septembrie, cel de al 17-lea Congres al Profesiei Contabile din Romania. Tema generala a congresului din acest an a fost dintre cele mai incitante: „Profesia contabila între reglementare si interesul public”. Filiala din Bacau a CECCAR a fost reprezentata, la acest eveniment, de 21 de participanti. Congresul a fost precedat, pe 31 august, de Conferinta Nationala a CECCAR.
Expertii contabili nu s-au dezmintit nici cu acest prilej: s-au ocupat pina in cel mai mic amanunt de un eveniment la care au fost invitati aproape 1.500 de participanti, derulat dupa un program dens, care i-a tinut pe congresmani timp de doua zile numai in complexul RIN Grand Hotel din Bucuresti. Congresul a fost apreciat ca fiind cel mai important eveniment de acest fel din ultimii 18 ani ai Romaniei si a avut, pe linga participarea profesionistilor din Romania, si un impresionant corp de reprezentanti la virf ai celor mai importante institutii si organizatii de profil din 25 de tari ale lumii. Au fost prezenti presedintele Federatiei Internationale a Contabililor (IFAC), Fermin del Valle, presedintele Federatiei Expertilor Contabili Europeni (FEE), Jacques Potdevin, presedintele Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), Richard Aitken Davies, dar si Ovidiu Szilaghi, ministrul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, profesiunea de contabil fiind, prin excelenta, una liberala. Au mai participat reprezentanti ai Bancii Mondiale, ai Parteneriatului Sud-Est European pentru Dezvoltarea Contabililor si ai Federatiei Internationale a Expertilor Contabili Francofoni.
Profesia contabila intr-un moment de rascruce
”Congresul este cel mai important organizat in Romania întrucit tema sa centrala este extrem de actuala, profesia contabila, din anumite jurisdictii, dar si la nivel global, aflindu-se într-un moment de rascruce” – a spus presedintele CECCAR, Marin Toma. Pe aceasta tema, Fermin del Valle si Marin Toma au explicat cum cauzele sint atit de ordin global, cit si intern. Seismele financiare internationale au impus autoritatilor sa adopte noi masuri în domeniul profesiei contabile, printre acestea cele mai de importante referindu-se la activitatea de audit statutar, în sensul ca si auditorii statutari trebuie sa faca obiectul unui sistem de supraveghere publica. Expertii internationali au avertizat asupra riscului excesului de reglementare care poate aduce atingere profesiei. Reglementarea serviciilor contabile, in viziunea lor, trebuie sa raspunda interesului public respectind principiile proportionalitatii, transparentei, competitiei, justetii si consecventei. Astfel de principii, care sa nu permita aparitia discriminarii, ar trebui sa fie recunoscute si aplicate în plan intern.
Statul se implica prea mult
In mesajul de salut adresat participantilor la congres, si presedintelele Traian Basescu avertiza ca implicarea functionarilor publici, a statului, în aceasta activitate este înca foarte puternica, dublata de ”unele paralelisme nejustificate” care tind spre un caracter monopolist. Mesajul a devenit clar înteles dupa alocutiunea prof. univ. dr. Marin Toma, care a reclamat politica interventionista a statului, prin diversi functionari publici. „Parti interesate actioneaza în sensul slabirii eforturilor pentru dezvoltarea profesiei contabile prin cresterea rolului autoritatilor publice, al guvernelor, dind un alt sens si atribuind un alt continut problemelor legate de supravegherea publica si celor legate de simplificare. Altfel spus, dupa ce a fost reglementata profesia contabila ca întreg, «baietii destepti», care probabil au constatat ca se poate trai foarte bine din taxe de reexaminare si cotizatii de la specialistii deja formati, deja instruiti si care muncesc din greu, s-au apucat sa extraga din întreg si sa-si însuseasca doua dintre activitatile componente: auditul si consultanta fiscala. Nu credem ca reglementarea distincta a acestor activitati este de neluat în seama” – a precizat Marin Toma.
Dezbatere internationala la congresul CECCAR
„Congresul este unul dintre evenimentele la care participa elita profesiei contabile – ne-a declarat presedintele Filialei Bacau a CECCAR, Georgeta Cute. Temele acestui congres au fost incitante. Participarea la cuvint a fost, cred, de 90 la suta din partea delegatilor straini, deci a fost, practic, o dezbatere internationala a temelor congresului. Am vrut sa vedem cum sint tratate acestea si in alte state”. Profesionistii din contabilitate au remarcat relatia de dependenta a contabilitatii de fiscalitate si au reafirmat pozitia de independenta pe care trebuie sa o aiba in raport cu aceasta. Supravegherea publica a acestei profesii nu trebuie facuta de guvernanti, ci de organisme in care reprezentantii guvernului pot avea si ei un loc. „Tema congresului – a opinat si Constantin Pastrav, directorul executiv al Filialei Bacau a CECCAR – este de mare importanta, mai ales ca in interiorul profesiei noastre exista destule framintari intre profesionistii contabili de diferite facturi: Corpul expertilor, Camera consultantilor fiscali, Camera auditorilor financiari. Daca aceasta tema a fost dezbatuta mult si de participantii straini la congres, este tocmai pentru actualitatea ei in toate statele europene. CECCAR are o imagine foarte buna in exterior si, timp de 12 ani, a avut permanent dialoguri de acest gen cu reprezentantii institutiilor si organizatiilor straine de profil. In acest fel, noi ne putem raporta mereu la realitatea internationala”.
Asupra temelor congresului si a concluziilor la care au ajuns participantii vom reveni cu o serie de articole si interviuri, de la fata locului, Ziarul de Bacau fiind singura publicatie locala prezenta la acest eveniment.
Lasă un răspuns