Oficiul Bacau al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a organizat, vineri, 18 martie, Conferinta judeteana de informare privind accesarea fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltarea mediului rural. La eveniment au luat parte beneficiari ai proiectelor cu finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala, sefi de institutii, reprezentanti ai unor banci comerciale si ai autoritatilor locale, fermieri si ziaristi. Ei s-au intilnit, astfel, cu Constantin Scripat, prefectul judetului, Dumitru Braneanu, vicepresedinte al Consiliului Judetean, Ioan Chiriac, directorul Directiei pentru Agricultura, Vasile Aichimoaiei, directorul Camerei Agricole, Stefan Talamba, seful Compartimentului Judetean pentru Dezvoltare Rurala, si Codrina Pascaru, directorul Oficiului Judetean al APDRP.
Conferinta a incheiat campania de informare „Fonduri europene pentru mediul rural”, initiata de Agentie, si a fost precedata de un seminar tematic de prezentare a aspectelor concrete de derulare si alcatuire a proiectelor finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). „In aceasta campanie de informare – a spus Codrina Pascaru -, in judet au avut loc sase intilniri tip kitchen-table, cu 96 de persoane, si zece intilniri la nivel de comune, la care au participat 233 de persoane. De asemenea, au avut loc patru intilniri pe ateliere de lucru, cu grupuri de pina la 30 – 40 de persoane, in care au fost prezentate directiile de finantare europeana”. Localitatile au fost Agas, Dofteana, Filipeni, Stanisesti si altele.
Aceasta a fost prima etapa din Campania de informare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala. Din discutiile purtate s-a evidentiat interesul crescut pentru accesarea Masurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” si a Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”. O atentie deosebita a fost acordata Masurii 312 – „Sprijin pentru infiintarea de microîntreprinderi”.
Printre problemele ridicate la întilniri au fost situatia juridica a terenurilor, lipsa cofinantarii private, dar si a unor asociatii de profil puternice.
Cea de a doua etapa a campaniei a fost organizarea unui seminar tematic, cu potentialii beneficari de proiecte si unde au fost prezentate, in detaliu, criteriile de eligibilitate si de selectie, pe care trebuie sa le indeplineasca un proiect, precum si instructiunile de achizitii si de plata. Conferinta de vineri a fost a treia etapa a campaniei, in care s-a facut o prezentare a situatiei actuale a obiectivelor PNDR si modalitatile de accesare a fondurilor europene. „Organizarea conferintei – a spus Ioan Chiriac – a fost o necesitate. La nivelul fiecarui judet sint mai multe institutii care tin de administratia agricola centrala, dar multe dintre ele nu au obiective foarte clare privind promovarea PNDR. Din cele zece miliarde de euro alocate programului, au fost puse la dispozitie, deja, circa sapte miliarde. Au fost facute destule proiecte, de calitate, cele mai multe eligibile. Dar, sint in continuare probleme privind tragerea sumelor din fond, in primul rind datorita cofinantarii. In judet au fost situatii cind agenti economici eligibili nu au obtinut cofinantarea, pentru ca nu si-au facut bine planurile de afaceri si nu le-au acceptat bancile, dar de cele mai multe ori chiar sistemul bancar nu s-a dovedit un partener de nadejde al mediului rural”.
Lasă un răspuns