Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate miercuri sesizarea formulată de 112 deputaţi PNL şi PSD privind legea de modificare a Codului muncii, adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului.
Uniunea Social Liberală a depus în urmă cu o săptămână sesizarea la Curtea Constituţională a României în legătură cu neconstituţionalitatea prevederilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii.
„Textul sesizării critică în prima parte modul abuziv în care din nou Guvernul a înţeles să-şi angajeze răspunderea pe un proiect de lege care va influenţa în viitor foarte serios viaţa românilor, evitând din nou dezbaterile parlamentare”, declara, pe 17 martie, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.
Potrivit acestuia, în partea a doua a sesizării, se critică proiectul de lege pe fond, vizavi de articolele din Constituţie referitoare la dreptul muncii, dreptul la timpul de odihnă, dreptul la concediu, dreptul la salarizare, dreptul a se asocia şi dreptul la grevă.
Totodată, s-a avut în vedere articolul din Constituţie care se referă la faptul că statul trebuie să asigure un trai decent tuturor cetăţenilor.
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, crede că noul Cod al muncii nu prezintă riscuri constituţionale.
În 12 martie, acesta a declarat, pentru AGERPRES, că nu crede că noul Cod al muncii ar prezenta riscuri de natură constituţională.
Întrebat dacă sunt riscuri constituţionale privind proiectul Codului muncii, el a răspuns: „L-am citit cu mare atenţie. Cred că nu sunt, deşi nu pot să mă pronunţ, încă n-am fost sesizaţi. S-ar putea să fim sesizaţi, nu cred că sunt şi nici nu cred că este o modificare atât de radicală cât susţin unii vorbitori prin presă”.
Premierul Emil Boc şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului săptămâna trecută pe noul Cod al muncii, iar moţiunea de cenzură depusă de opoziţie a fost respinsă, actul normativ considerându-se astfel adoptat. AGERPRES
Lasă un răspuns