• în timp ce unii elevi săraci nu au rechizite, unii copii de patroni au beneficiat de acestea în mod gratuit • unele școli au primit de la Inspectoratul Școlar mai multe pachete cu rechizite decît aveau nevoie, iar alții au primit sub necesar
Elevii din clasele a II-a și a III-a ale Școlii din Plopana trebuie să învețe, cel puțin deocamdată, după notițele din caiete, pentru că nu au manuale. Profesorul Adrian Grigore, directorul Școlii din Plopana, speră că situația se va remedia, dar, totodată, recunoaște că o parte din vină aparține și școlii. „Ce-i drept, ar fi trebuit să avem mai multă grijă de manuale. Elevii au deteriorat manualele mai mult decît ar fi fost normal, ceea ce ne-a obligat să cerem mai multe manuale decît ar fi trebuit”, a recunoscut directorul Grigore.
Situația nu stă mai bine la Plopana nici în ceea ce privește distribuirea rechizitelor gratuite pentru elevii săraci. Per total, ar fi trebuit să primească rechizite gratuite ceva mai mult de 200 de elevi din clasele I – IV, dar acestea au rămas în stadiul de drepturi neonorate. Interesant este că Inspectoratul Școlar a comunicat că, în ceea ce-i privește pe elevii din ciclul primar, a primit tot necesarul de rechizite. În acestă situație, explicația directorului Adrian Grigore, potrivit căreia unii directori de școli au cerut și primit mai multe pachete de rechizite decît era nevoie, apare ca foarte plauzibilă. De altfel, unele surse din interiorul Inspectoratului Școlar au recunoscut că, în ceea ce privește rechizitele gratuite, nu au întîrziat să apară situațiile tragi-comice, cînd un elev cu un părinte patron a ajuns să primească pachetele cu pricina. Explicația este simplă: în scriptele școlii, elevul respectiv apare ca provenind dintr-o familie în care doar mama este încadrată, venitul pe membru de familie fiind obținut prin împărțirea salariului mamei la toate sufletele din casă. Amintim că, potrivit unei Ordonanțe emisă de Guvern în cursul anului trecut, elevii care provin din familii al căror venit pe membru de familie e mai mic decît 50% din venitul minim net pe economie, beneficiază de rechizite gratuite în valoare de 200.000 de lei, în cazul elevilor de la „primar”, respectiv 250.000 de lei, în cazul elevilor din clasele V -VIII. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns