• au mai rămas pe dinafară și studenții cu taxă, dar și cei din anii doi și trei, care pînă acum au stat în altă parte • studenții care în anii trecuți au avut probleme disciplinare n-au nici o șansă să stea în căminele Universității
Pentru studenții de la Universitatea Bacău, perioada 23-29 septembrie, coincide cu pregătirea pentru instalarea în cămine. Spre deosebire de colegii lor din Iași și București, unde ocuparea unei camere înseamnă agitație pe la administratori și decani, studenții din orașul nostru sînt ceva mai liniștiți. Cel puțin așa ne-au lăsat impresia pînă acum, mai ales că, în cele două zile care s-au scurs de la începerea cazărilor, atmosfera la cele două cămine (cel din spatele Corpului C și cel de lîngă Facultatea de Educație Fizică și Sport) era liniștită. Singurele indicii că se apropie începutul anului universitar și căminele trebuie puse la punct le-am zărit în fața căminului de băieți. În fața scărilor erau rezemate ușile sparte, scoase afară pentru a fi înlocuite, dar și linoleurile vechi, schimbate și ele. În rest, doar muncitorii care ar trebui să-și încheie treaba în două, trei zile, se agitau de mare zor.
Din informațiile primite de la Administrația căminelor studențești am aflat că anul acesta sînt disponibile 405 locuri pentru băieți și 292 de locuri pentru fete. Acestea au fost împărțite în funcție de numărul de studenți fără taxă de la fiecare dintre cele patru facultăți. La cazare s-a ținut cont de medii, adică s-a plecat de la media 8.00 în sus, iar studenții care au avut peste trei restanțe și cei care s-au comportat urît anul trecut, nu au mai primit cazare în cămin. Tot de la administarația căminelor ni s-a spus că nu toți studenții cu taxă vor prinde un loc în cămin. În aceste condiții, singura posibilitate de a rezolva problema este reluarea, ca și în anii trecuți, a legăturilor cu liceele din Bacău, în ale căror cămine pot fi cazați și studenți. Deja două studente la Facultatea de Litere au fost trimise la căminul Colegiului Național „Vasile Alecsandri”. Au mai intrat în atenția celor de la Universitate și Grupul Școlar „Mihai Eminescu”, Liceul nr. 1 și Liceul Letea. Aici regimul de plată este altul decît cel din căminele studențești, studenții fiind obligați să achite, ca și elevii, pe lîngă cazare, și trei mese pe zi.
Una din cele mai importante Facultăți din cadrul Universității din Bacău este cea de Inginerie, unde învață 1.642 de studenți, cărora li se adaugă 300 de cursanți la studii postuniversitare, adică mai bine de o treime din numărul total al studenților din orașul Bacău. Pentru că regula după care sînt cazați studenții este alocarea unui număr de locuri în funcție de cel al studenților, Facultatea de Inginerie a primit cele mai multe locuri. „Studenții fără taxă au prioritate în fața celor cu taxă. Abia după ce acest criteriu a fost îndeplinit, luăm în calcul ordinea mediilor”, ne-a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Simionescu, prodecanul Facultății de Inginerie. El a mai spus că „studenții din anii anteriori care au încălcat regulamentul de ordine interioară și nu au respectat conduita din cămin nu mai sînt primiți. „Studenții din anii doi, trei și patru rămîn în aceleași camere, iar cei din anul V, care au plecat, au cedat locurile celor din anul I. Avantajul este că numărul celor care au terminat este egal cu cel al noilor veniți”, ne-a declarat prodecanul Simionescu.
El a recunoscut însă că și anul acesta vor rămîne studenți pe dinafară, pentru că nu sînt locuri suficiente în cămine. „Numărul de locuri nu este egal cu numărul de cereri, și, în consecință, aproximativ 20% dintre studenți vor rămîne fără cazare. Cei mai afectați sînt studenții cu taxă și cei din anul I. Sînt și studenți din anii II, III, IV, care au rămas pe dinafară, întrucît în anii trecuți n-au cerut cazare și s-au înscris abia acum”, a încheiat prodecanul. De aceea s-a apelat la ajutorul liceelor băcăuane. Prorectorul Vasile Puiu spune că „nu există posibilitatea de șpagă pentru a primi un loc în cămin, deoarece repartiția o face o comisie formată din prodecan, administrator șef al Facultății și administratorul de cămin”. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns