– disponibilizarile anuntate in rindul jandarmilor, politistilor si pompierilor ii vor va trimite acasa pe „incompetenti” – pina in prezent, acesta este singurul criteriu de selectie aplicabil, in lipsa unor precizari oficiale mai exacte
Anuntatul val de restructurari in rindul structurilor Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) este asteptat cu sufletul la gura in judetul Bacau. Politistii, jandarmii sau pompierii spun ca au tot auzit de restructurari, insa, cu totii asteapta „ordinul de la Bucuresti”. Cei mai siguri pe ei sunt jandarmii. „In ceea ce priveste restructurarile de personal, nu stim cind se va aplica sau in ce masura va veni, insa cu siguranta o vom pune in practica. Deocamdata, criteriile care stau la baza disponibilizarilor sint in dezbaterea Camerei Deputatilor. Vorbim, de asemenea, despre criterii pozitive si criterii negative, care, in final aduna puncte si atrag sau nu disponibilzarea. La bilant ni s-a spus ca nu exista un numar fix de persoane care trebuie sa plece. Un lucru este insa clar: cine nu isi face treaba trebuie sa plece”, a spus col. Vasile Enache, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Bacau. In 2011, pina in prezent, de la IJJ Bacau au plecat trei jandarmi care si-au gasit locuri de munca mult mai bine remunerate. In ceea ce priveste gradul de ocupare a posturilor, Gruparea de Jandarmi Mobila (GJM) Bacau vorbeste de o schema completa in proportie de 78 – 79 la suta, iar la Inspectoratul de Jandarmi Judetean (IJJ) Bacau procentul de incadrare este de 82 – 83 la suta. „Restructurarile de personal nu se fac oricum. Se constituie in primul rind o comisie condusa de unul din adjuncti, specialisti, psiholog, care vor analiza la rece situatia. Oricum, din IJJ Bacau, in anul 2010 au plecat sapte persoane, iar in 2011 au demisionat trei. Ne asteptam ca intr-o buna zi sa plece inclusiv consilierul juridic pentru ca acesta a luat examenul la magistratura”, a precizat col. Enache.
Doar zvonuri la politie si pompieri
In ceea ce priveste restructurarile de personal la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bacau si la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau, numarul celor care vor parasi structurile a ramas o necunoscuta. „Nu avem nimic oficial si nu ne putem pronunta pe presupuneri si zvonuri”, a spus generalul de brigada Mihai Simionescu, seful ISU Bacau. Neoficial, se vorbeste insa despre plecarea a aproximativ 50 de pompieri. Si aici, ca si la IJJ Bacau, cei care au plecat de la ISU Bacau si-au gasit un loc de munca mai bine platit. Nici la IPJ Bacau nu se stie citi, cu ce data sau in ce conditii vor pleca politisti. „Nu am primit nici un document oficial in acest sens”, a declarat comisar sef Vasile Oprisan, seful IPJ Bacau. Vesti asteapta de la sefi insclusiv sindicalistii din politie. „Ceea ce pot sa spun este ca proiectul privind bugetul alocat cu 1 aprilie a fost inaintat catre Parlament, aprobat de Comisia juridica si prezentat Senatului, dupa care a primit avizul Comisiei de aparare. Pina nu se schimba legislatia nu putem vorbi inca despre disponibilizari. Se stie ca de la 1 aprilie bugetul este redus, iar asta presupune reduceri de personal. Dar ca sa faci disponibilizari, trebuia ca pina pe 31 martie sa apara criteriile de selectie, ceea ce nu cred ca se va intimpla. In plus, cei care vor fi disponibilizati nu vor putea sa-si ia nici macar somaj pentru ca politia nu beneficiaza de protectie sociala”, a precizat Marian Pavel, liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) Bacau. Una din variantele care pot fi aplicate cu succes in cazul disponibilizarilor este pensionarea anticipata. Insa, luind in calcul apropierea anului electoral, s-ar putea ca politistii sa aiba parte de o surpriza si sa fie scutiti de disponibilizari.
Lasă un răspuns