Recentul Congres al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) a reluat, uneori cu accente vizibile si insistente, raportul pe care acest corp de profesionisti il are cu celelalte organizatii din domeniu, in principal cu Camera Auditorilor, dar si cu institutiile statului. Problemele au fost dezbatute si de invitatii straini la congres, din elita mondiala, care au venit cu exemple si modele din tarile Europei si din partea unor organisme internationale de profil. Am tinut sa aflam, insa, cum au fost percepute concluziile acestor dezbateri chiar de practicienii din CECCAR si ne-am adresat presedintelui Filialei Bacau, Georgeta Cute.
– Destule controverse, doamna presedinte, si in rindul profesionistilor contabili de la noi. De unde, oare?
– In 2004 am vorbit, tot la Congresul CECCAR, despre globalizare. De la acest fenomen pornim si, noi, profesionistii contabili, si ne punem, acum, mult mai multe probleme. Este, insa, specific si profesionistilor din toata Comunitatea Europeana, care fac parte din organizatii de traditie.
– Cum vedeti abordarea temelor propuse in congresul din acest an, abordare care pentru noi, cei din afara, a parut destul de curajoasa, chiar incitanta? Cu tinta directa catre stat, catre implicarea lui in profesia contabila.
– A fost, desigur, incitant. Poate si prin participarea straina in dezbateri, asupra intrebarilor pe care noi ni le punem permanent cu privire la interesul public, la reglementare, la supravegherea publica. Cu privire la supravegherea publica nu trebuie sa ne gindim doar la Ministerul de Finante. Eu, cel putin, vad o supraveghere din partea publicului, a multimii de beneficiari pe care ii avem. Ministerul poate face norme, dar nu el trebuie sa supravegheze profesia noastra, care trebuie sa fie independenta. Pina acum, eu cred ca a existat dependenta intre contabilitate si fiscalitate, dar nu neaparat subordonare. Fiscalitate trebuie sa existe, iar intreprinderile romanesti trebuie sa urmareasca fiscalitatea. Dar trebuie sa vedem intii contabilitatea din punctul de vedere al beneficiarilor, iar apoi sa punem informatiile din contabilitate in slujba fiscalitatii. Nu sa luam informatia pe care o producem pentru fiscalitate si sa o folosim pentru beneficiarii contabilitatii. Deci, este clar ca nu trebuie sa se inverseze rolurile.
Saua statului pe spinarea contabililor
– Sa fie fiscalitatea un mod in sine de supraveghere din partea statului?
– Noi, profesionistii contabili, am simtit ca, in societate, s-a inteles ca supravegherea publica trebuie facuta de guvernanti, ceea ce nu este bine. Si guvernul trebuie sa participe la supraveghere, dar pe linga ceilalti beneficiari. Asa am inteles si de la participantii straini la congres, ca trebuie sa existe un consiliu de supraveghere, dar format din profesionisti de marca, din reprezentanti ai ministerelor (de Finante, de Justitie etc.), sub aspectul respectarii normelor profesionale. In tarile Europei, membri ai profesiei contabile, remarcabili, participa la organismele de supraveghere. Prin public si interesul public trebuie sa intelegem beneficiarii informatiilor noastre si interesele lor.
– Ca practician, dar si ca membru al Corpului Expertilor Contabili si presedinte de filiala, vedeti in CECCAR forta care poate sa aduca echilibru in relatia creata de procesul de supraveghere cu institutiile statului?
– Nici nu se poate altfel. CECCAR are o mare experienta, dupa 87 de ani de existenta. Noi sintem foarte puternici nu doar ca numar. Nu stiu daca numarul aduce putere. Insa el arata o structura functionala.
– Si reprezentativa…
– Numarul ne da substanta daca il transpunem peste existenta corpului de profesionisti. Poate, la congres, s-a vorbit cam mult despre alte organisme profesionale, cum este Camera Auditorilor. Activitatea acestor organisme se intrepatrunde. Nu poti fi auditor financiar, daca nu esti expert contabil. Iar expertul contabil are misiuni mult mai largi, mai complexe.
Dreptul la statutul de auditor
– Si noua ni s-a parut ca s-a pus cam mult accent pe relatia cu auditorii din Camera.
– Nu, trebuia sa se puna accent. Auditul face parte si din misiunea noastra, a expertilor contabili. Eu cred ca, in cele din urma, se va ajunge la un consens. In lume, peste tot, exista Ordinul Comisarilor de Conturi, in Italia Ordinul Comercialistilor, care este, de fapt, al expertilor contabili, iar in Franta se numeste chiar Ordinul Expertilor Contabili. Intre acesta din urma si Comisariatul National al Comisarilor de Conturi exista chiar o veriga de supraveghere tehnica, ceea ce cred ca chiar se impune si la noi. Adica exista atitea organisme reglementate prin lege, dar trebuie sa fie mai multa conlucrare intre ele. La noi, CECCAR cere sa se poata accede la Camera Auditorilor fara sa mai fie nevoie de inca un examen. Pentru ca noi am facut un stagiu profesional, am dat deja examene. Iar congresul a pus un mare accent chir pe aspectul pregatirii profesionale. Organismele profesionale garanteaza publicului ca cel care face anumite servicii este foarte bine pregatit profesional si prin aportul organismului profesional. Aici e, cred, nemultumirea membrilor celor din CECCAR si Camera Auditorilor. Daca ar exista un organism care sa conlucreze cu cele doua, totul s-ar rezolva.
Lasă un răspuns