Deschiderea noului an scolar a avut toate culorile toamnei, auriu – pentru bobocii insotiti de ambii parinti, aramiu – pentru micutii care au pasit in prima lor zi de scoala de mina cu un bunic, cu gindul la parintii plecati la munca in strainatate.
Laura HUIBAN, Madalina ROTARU, Ramona IONESCU
Cea mai fastuoasa deschidere din municipiul Bacau a fost cea organizata pentru elevii si cadrele didactice ale Liceului de Arta „George Apostu”, care si-au inceput noul an scolar in sala „Ateneu” a Filarmonicii „Mihail Jora”, spre deosebire de colegii de la alte unitati de invatamint, care au fost nevoiti sa renunte la festivitatea de deschidere din cauza vremii nefavorabile. „Artistii” au pasit cintind in noul an scolar, intr-o atmosfera fastuoasa, in care boboceii de clasa I abia depaseau in inaltime buchetele de flori. Tot elevii de la Liceul de Arta au transformat ziua de 15 septembrie intr-o zi speciala si la Gradinita „Lizuca”, pe care au pictat-o pentru cei mici. Lucrarea de 25 de metri patrati a fost inaugurata printr-un spectacol sustinut de mici artisti de la Palatul Copiilor, Clubul „Smart” si Clubul „Hapciu”.
Deschidere prin statia de radio
Elevii Colegiului National „Vasile Alecsandri” au fost alungati in clase de ploaia care a botezat ziua de 15 septembrie si au ascultat in difuzoare „Radio Alecsandri”, unde s-au transmis in direct cuvintele de inceput de an scolar ale directorului Vasile Cautis si ale invitatilor din partea Inspectoratului Scolar Judetean si Primariei Bacau.
„Generalul” a deschis anul la Comanesti
Inspectorul scolar judetean Ovidiu Cojocaru si Cristian Merticaru, inspector scolar general adjunct, au ales sa participe la festivitatea de deschidere a noului an scolar la unitatile de invatamint din Comanesti, alaturi de prefectul Claudiu Serban. „Am fost incintati sa descoperim noua fata a Colegiului Tehnic «Dimitrie Ghika». Este in atentia noastra sa construim aici un campus, vin aici copiii de la 40 de kilometri distanta”, a declarat Ovidiu Cojocaru, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.
„Academia” celor 7 ani de acasa
Debut plingacios la Gradinita nr. 18 din Bacau. Deschiderea oficiala a anului scolar 2008-2009 a avut loc la ora 10.00, moment in care, copii, parinti si educatori s-au adunat in holul institutiei pentru a se cunoaste mai bine si a se incuraja unii pe altii la acest nou inceput. Toate bune si frumoase, pina sa ajungi la grupa mica. Aici, ca la un semnal, prichindeii de 3 ani s-au pus pe plins cind parintii i-au lasat in bratele educatoarelor. Cei mai norocosi dintre boboci erau aceia care mai au un frate sau o surioara la grupele mai mari. „Totul e sub control. O sa mai plinga o saptamina sau doua, dupa care se linistesc. Nu-i deranjati decit daca vreti sa-i luati acasa”, suna recomandarea educatoarelor de la grupa mica care iesisera sa-i linisteasca pe parintii adunati ciorchine la usa clasei. Disperati si emotionati din cale afara, ca prichindeii incep o noua etapa din viata lor, departe de mama si de tata, majoritatea parintilor si-au luat concediu pentru prima saptamina de gradinita. „La mine s-a nimerit cum e mai rau, baietelul e in grupa mica la gradinita, fetita incepe clasa I. Mi-am luat citeva zile de concediu pentru a fi in preajma lor daca intimpina probleme de acomodare”, spune Mihaela Bostina. Dupa momentul oficial al inceperii anului scolar, Aurelia Pitu, directoarea Gradinitei nr. 18, le-a spus parintilor ca impreuna trebuie sa faca front comun in educatia copiilor, astfel incit, „academia” celor 7 ani de acasa sa poarte semnatura ambelor parti.
Copiii din mediul rural merg la scoala insotiti de bunici
Elevii din mediul rural au inceput scoala cu mai mult sau mai putin fast, in functie de osibilitatile familiilor si ale unitatilor de invatamint. Vremea capricioasa a impiedicat, si ea, pe alocuri, desfasurarea in conditii optime a festivitatii de deschidere, in lipsa unor spatii corespunzatoare, aceasta facindu-se in cele din urma pe holuri sau in clase.Totusi, emotia inceputului de an scolar s-a facut simtita atit in glasurile copiilor, cit si ale profesorilor, acestia din urma
incercind sa marcheze cum se cuvine intrarea la ore: cu slujbe religioase, cu prezentarea realizarilor din anul scolar precedent, cu primirea autoritatilor locale si pe ici, pe colo, cu cite o masa de protocol. Emotia cea mai mare s-a resimtit totusi, in glasurile si-n ochii bunicilor scolarilor din mediul rural. Aceasta pentru ca, de citiva ani incoace, ei sint cei care ii insotesc pe micuti la ore, parintii conducindu-i la clase doar cu gindul, de departe, din strainatate.
„De la an la an, elevii nostri se imputineaza si ei. Daca anii trecuti aveam peste 200 de inscrisi, anul acesta avem mai putin de 180, parintii venind din strainatate pentru a-si lua copiii cu ei”, a declarat Lucica Lupu, directorul Scolii nr. 1, clasele I-VIII, din Blagesti. Acelasi fenomen se intimpla si la scolile din sat Buda, comuna Blagesti si din Girleni, cadrele didcatice aratindu-se ingrijorate ca, in scurt timp, salile de clasa vor ramine tot mai goale.
Alte „neajunsuri” cu care se confrunta unitatile de invatamint din mediul rural sint lipsa autorizatiei de functionare, ele deschizindu-si totusi portile pentru a-si primi invataceii. „Sintem in curs de primire a autorizatiei, nu am primit-o pina acum pentru ca nu am avut grup sanitar si apa curenta. Grupul sanitar s-a construit, insa, urmind sa facem racordarea la apa”, a precizat Emanoil Puscalau, directorul Scolii nr. 1 din satul Buda. Pe de alta parte, cu sprijinul autoritatilor
locale, in scolile din mediul rural au inceput sa se vada, totusi,
imbunatatiri.
Lasă un răspuns