Comisia Nationala al Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins solicitarea Societatii de Investitii Financiare Moldova Bacau pentru avizarea in functia de presedinte director general a omului de afaceri Catalin Chelu. Cererea de avizare a fost depusa de SIF Moldova in luna iulie la CNVM, insa comisia invoca mai multe prevederi de acte normative, dar si conduita omului de afaceri in mai multe situatii, pe piata de capital, astfel incit a recomandat societatii din Bacau ca in termen de 60 de zile sa convoace Adunarea Generala a Actionarilor, care sa se pronunte daca Chelu va mai ramine macar membru in Consiliul de Administratie.
CNVM a adus mai multe argumente in sprijinul deciziei sale, pe care a luat-o marti, 16 septembrie. Astfel, a amintit de amendarea lui Catalin Chelu cu 5.000 de lei pentru depasirea pragului de detinere la SIF Oltenia si pentru folosirea „unui limbaj inadecvat si care nu corespunde cerintelor de buna purtare si integritate”, prevazute de Legea pietei de capital, la adunarea generala din 29 august de la SIF Oltenia si in mai multe articole de presa si emisiuni televizate. Arbitrul pietei de capital i-a dat, marti, o amenda de 5.000 de lei lui Catalin Chelu si i-a solicitat sa-si reduca detinerile la SIF Oltenia, dupa ce a stabilit ca el a actionat in mod concertat in a doua adunare generala,depasind limita legala de 1% din actiuni. De asemenea, CNVM a amendat conducerea SIF Oltenia (formata din presedintele Dinel Staicu, vicepresedintele Tudor Ciurezu si Florian Buzatu, membru in consiliul de administratie), cu cite 2.000 de lei, deoarece nu a calculat limitele de detinere si nu a suspendat drepturile de vot ale celor care au actionat in mod concertat la adunarea generala din 23 – 24 aprilie 2008. Actionarii SIF Oltenia au fost convocati pe 28 si 29 august si au decis sa-l mentina in functia de presedinte director general pe Dinel Staicu, in ciuda proceselor in care este implicat. Potrivit CNVM, Chelu ar fi trebuit sa declare persoanele cu care actiona in mod concertat, la adunarea generala a actionarilor din aprilie 2008, si sa includa aici firmele Iledificia, Comrimet, Lineas Trade, Libron Consulting, Epsomatic si persoana fizica Rimar Cezar. CNVM a constatat, in urma unei analize a corpului de control, efectuata pe baza documentelor de la adunarile generale din 23-24 aprilie si 28-29 august ale SIF Oltenia, ca, impreuna cu alte persoane, Catalin Chelu actiona in mod concertat si a depasit limita maxima a detinerilor la un SIF.
Conducere interimara la SIF Moldova
Pina la rezolvarea problemelelor aparute in urma deciziei CNVM, SIF Moldova este condusa de Costel Ceocea, director general adjunct, si de Alexandru Matei, director. „Nu intentionez sa ma opun – a declarat Catalin Chelu la The Money Channel. Nu pentru vointa mea, ci pentru a nu crea prejudicii de imagine sau de alt gen SIF Moldova, la care tin foarte mult. Vom desfasura, probabil în cursul zilei de vineri, un consiliu de administratie extraordinar, in care vom hotari ce este bine de facut. Nu voi pune nicio secunda pozitia mea personala în balanta cu binele SIF-ului. Pacatosii în lumea asta sint cei care au cumparat cinstit actiuni si care detin peste 1% din SIF”. Convocarea Consiliului de Administratie vineri a fost confirmata si de Costel Ceocea, care ne-a declarat ca atunci se vor cunoaste mai multe detalii asupra a ceea ce va urma in conducerea societatii. „Masura luata de CNVM – a spus Costel Ceocea – este una in conformitate cu regulamentele si actele normative in vigoare, iar asupra oportunitatii ca domnul Chelu sa ramina membru al consiliului se vor pronunta actionarii SIF Moldova”. CNVM a precizat, sub semnatura presedintelui Gabriela Anghelache, ca daca deciziile sale nu vor fi puse in aplicare se va adresa instantei de judecata.
Chelu are afaceri in mai multe intreprinderi
Omul de afaceri galatean Catalin Constantin Chelu a fost ales in functiile de director general si de presedinte al SIF Moldova pe 16 ioulie, de Consiliul de Administratie, dupa ce fostul presedinte, Sorin Turtoescu, si-a dat demisia, din motive de sanatate. Turtoescu a ramas, insa, consilier al Comitetului de directie, in baza unui contract de un an. Chelu ar fi fost primul presedinte din afara Bacaului, dupa Corneliu Iacobov, Alexandru Matei si Sorin Turtoescu. La cei 40 de ani ai sai, omul de afaceri din Galati (oltean prin origine si necasatorit) se mindreste cu diplome de inginer in industria alimentara si piscicola, dar si de la un curs de management financiar. Jucator inveterat pe piata de capital, Chelu este si actionarul a nu mai putin de 11 societati comerciale, raspindite in Oltenia, Muntenia si Moldova, intre care cele mai cunoscute fiind Mecanica Rotes Tirgoviste, Vulturul Comarnic, Vitimas Tecuci si Portelanul Dorohoi. Catalin Chelu este un important jucator si pe piata de cablu din Romania, unde detine doua companii de profil – Cony Sat si Megaconstruct. Chelu a achizitionat si foste baze de comert cu ridicata pe care le-a facut angro-uri. In plus, Catalin Chelu ete „membru ANISIT, pentru reglementarile legale in vederea protejarii actionarilor sofisticati, cit si a micilor actionari detanatori de actiuni SIF”.
Lasă un răspuns