– cinci comune din judet au fost incluse intr-un amplu proiect de dezvoltare a unui parc eolian – primarii se pling ca firma care se ocupa de acest proiect a intimpinat o serie de greutati in eliberarea planurilor de urbanism si autorizatiei de constructie de la Consiliul Judetean – ei se mai pling ca Prefectura le-a pus piedici in punerea la dispozitie a terenurilor necesare, desi firma urma sa faca atit investitia, cit si drumurile comunale
O firma bucuresteana, cu origini grecesti, vrea sa faca o investitie in energia alternativa in judetul nostru. De mai multi ani, societatea Energo Park SRL Bucuresti a demarat operatiunea. In vizorul investitorului au intrat cinci comune: Izvorul Berheciului, Plopana, Odobesti, Colonesti si Stanisesti.
Localitati din stinga Siretului, cunoscute pentru saracia lor, dar cu mare potential eolian. Desi intentia exista de mai multi ani, iar primarii spun ca lucrarile ar fi trebui sa fie viabile inca de anul trecut, deocamdata acestea insa nu au inceput. Cauzele le-am aflat tot de la primari.
Acestea ar avea radacini pe de o parte la Consiliul Judetean, pe de alta la Institutia Prefectului Judetului Bacau. „Societatea se numeste Energo Park Bucuresti, dar e greceasca. Au venit la noi, si-au facut masuratori si au ajuns la concluzia ca este o zona propice dezvoltarii acestui tip de investitie. Si pentru noi ar fi foarte bine, deoarece ar fi singurul investitor de asa marime. De trei ani se chinuie sa demareze proiectul, dar s-au impotmolit la Consiliul Judetean, in eliberarea autorizatiei de constructie. Am inteles insa ca si problema aceasta este aproape rezolvata”, a declarat primarul Ioan Chiuche.
Centrul de operatiuni din comuna va fi in satul Baimac, unde se vor amplasa sapte turnuri, precum si sistemul de inmagazinare a energiei. Primarul spera ca investitia va demara in cele din urma, deoarece firma va face si cai de acces, drumurile comunale, si va contribui substantial la bugetul local.
Primarul de Colonesti arata cu degetul spre prefect
Primarul din comuna Colonesti, Valentin Iancu Mirzac, spune ca investitia din localitate s-a oprit la Prefectura si ca de aici li se baga bete in roate.
„Dupa ce sintem vai de capul nostru si atit de saraci, nici legea nu ne ajuta cu nimic. Terenurile sint in domeniul public si ni se tot tergiverseaza procedura de concesionare. De la Prefectura ni s-a zis ca nu putem face incredintare directa si ca trebuie sa facem licitatie. Dar cine este interesat de niste terenuri pe dealuri, pirloaga si pline de scai? Avem toate avizele, dar ne cramponam de niste terenuri. Pentru transportul energiei trebuie sa se traga cabluri prin pamint si iar avem o problema cu autorizatiile”, a explicat primarul de Colonesti.
El a precizat ca in comuna lui se vor construi doua centrale eoliene si ca drumul pe care il va amenaja investitorul va scurta distantele cu pina la 50 de kilometri de comunele vecine sau de iesirea spre Vaslui. La Stanisesti lucrurile stau mai bine, deoarece investitorul a cumparat direct terenurile de la oameni.
„La noi in comuna se vor construi sapte turnuri eoliene. Firma a cumparat terenul de la oameni asa ca nu are probleme cu ei. Singura problema este cu autorizatiile de constructie, dar speram ca din aceasta vara se vor apuca de treaba”, a declarat Costica Rusu, viceprimarul comunei Stanisesti.
Liniste la Prefectura
Am incercat sa contactam autoritatile aratate cu degetul de primari. La Prefectura Bacau a fost liniste. Purtatorul de cuvint, Nicoleta Zarnescu, este in concediu, asa ca nu a raspuns.
Prefectul Constantin Scripat nu a raspuns pentru a oferi un punct de vedere, probabil ocupat cu cele doua videoconferinte ce au avut loc ieri.
In schimb, de la Consiliul Judetean Bacau am aflat ca pe 8 aprilie si apoi pe 19 aprilie au fost semnate doua autorizatii.
«Nu ne putem opune la un asemenea proiect si cu acte pot dovedi ca la Consiliul Judetean, o cerere pentru eoliene nu a stat mai mult de doua saptamini. Ultima a fost depusa pe 15 aprilie si pe 19 aprilie era semnata. Fireste trebuie sa aiba toate actele necesare si nu sint putine. Mai mult ca sigur primarii in cauza nu sint informati si nu stiu cind firma a venit cu actele la noi”, a declarat Dragos Benea, presedintele CJ Bacau.
Mediator Botomei Vasile,doctor in drept, Tel. 0744.19.17.17 a zis
Bravo! Domnul Benea este rapid.
La Prefect am depus din 27 decembrie 2010 mai multe cereri si nici acum nu am primit rezolvarea lor. Din acest motiv am chemat institutia Prefectului in judecata. Prefectul nu stie ca , contractele d lucrari publice sunt acte administrative asimilate. Nu stie ca actele administrative asimilate sunt supuse controlului de legalitate de catre institutia Prefectului. Nu, nu stie! Mai rau este ca nici ceilalti de langa el, tot nimic nu stiu!
colonesti a zis
O PRECIZARE.La Colonesti primaria nu are divergente cu Institutia prefectului privitor la parcul eolian.S-a facut o interpretare gresita.Momentan se asteapta la fel ca si celelalte comune din partea prefecturii avizul de legalitate pentru Hotarirea de consiliu local data pentru ca lucrarea sa respecte legislatia privind utilizarea terenului din domeniul public.SUPARARE exista pe legislatia care nu sprijina comunele din zonele sarace unde utilizarea terenului pentru montarea retelei nu incurca cu nimic mai ales ca terenul nu isi schimba propietarul iar amenajarea drumurilor din zona avantajeaza locuitorii mai ales ca investitori in zona nu vin iar terenurile neutilizate sunt parloaga in totalitate,iar zona are nevoie de investitori ca de aer.NE CEREM SCUZE PENTRU NECONCORDANTA CREATA.