Livada de la Răcătău va fi dată în folosință gratuită
• conform unei ordonanțe de urgență, plantațiile vitipomicole lăsate pîrloagă sînt date în folosință gratuită pentru cinci ani • noii administratori trebuie să păstreze profilul de activitate • terenurile sînt acordate cu prioritate tinerilor sub 40 de ani
Guvernul a adoptat un act normativ prin care plantațiile vitipomicole abandonate se atribuie, la cerere, în folosință gratuită asociațiilor familiale și persoanelor fizice, în vîrstă de pînă la 40 de ani. De asemenea, aceste plantații vor putea fi solicitate de asociații agricole, cu sau fără personalitate juridică, societăților agricole și persoanelor juridice care dovedesc capacitate tehnică și financiară și au în obiectul de activitate desfășurarea de activități agricole. Criteriile și condițiile de atribuire în folosință gratuită se vor stabili prin norme metodologice, elaborate de Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor și Ministerul Administrației Publice. Plantațiile vitipomicole abandonate ce fac obiectul acestui act normativ se află în domeniul privat al statului și în proprietatea privată a unităților administrativ teritoriale. Suprafețele vitipomicole se vor da în folosință gratuită pe o perioadă de cinci ani, cu obligația de a păstra profilul de producție. La nivel național, din cele 240.000 de hectare de livezi și 160.000 de hectare de vii nobile pe rod, organizate înainte de retrocedarea terenurilor în ferme specializate de 50-200 de hectare, au rezultat după aceasta mici exploatații, cele mai multe de 0,3 și 3 hectare, multe suprafețe fiind nelucrate și abandonate. În județul Bacău, după aplicarea legilor proprietății asupra terenurilor, nu au mai rămas mari suprafețe care ar putea să fie solicitate și nu există plantații viticole lăsate în paragină.
Doar 8,5 hectare din livada de meri de la Răcătău, comuna Horgești, corespunde criteriilor actului normativ elaborat de Guvern. Ghiță Burlui, inspectorul-șef al Direcției Generale pentru Agricultură și Industrie Alimentară (DGAIA) Bacău, spune că livada se întinde pe o suprafață de peste 100 de hectare, dar, după aplicarea Legii 1/2000, la Administrația Domeniilor Statului au mai rămas doar aceste 8,5 hectare. Pentru atribuirea acestora, se așteaptă normele de aplicare a ordonanței. În județul Bacău, nu există plantații viticole lăsate în paragină.
ADS mai așteaptă solicitanți pentru 57 de adăposturi zootehnice
Pînă la apariția normelor, continuă o mai veche acțiune de predare spre folosință a adăposturilor zootehnice lăsate în paragină. Ghiță Burlui declară că, în total, în județ sînt 78 de astfel de spații, din care s-au dat deja 18 acelorași categorii de persoane ca cele menționate în ordonanța de mai sus. De asemenea, s-au mai aprobat încă trei dosare, pentru tot atîtea adăposturi situate în comuna Roșiori, care urmează să fie atribuite în următoarele zile, după ce documentația va trece de votul Consiliului local. Pentru restul spațiilor, încă se mai așteaptă solicitanți. În cazul celor deja atribuite, inspectorul-șef Burlui spune că au fost multe situații în care, pentru același grajd, s-au înregistrat mai multe solicitări. Darea în folosință s-a făcut în funcție de capacitatea financiară a solicitantului. Afacerile rezultate din aceste preluări nu și-au arătat încă roadele, deoarece totul se află încă în faza de investiții. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns