Comisarul european pentru Politica Regionala, Danuta Hübner, însotita de o delegatie a Comisiei Europene, a vizitat, la sfirsitul saptaminii trecute,
Regiunea Nord-Est si a avut, la Iasi, intilniri cu reprezentanti ai autoritatilor publice locale si regionale, ai mediului academic, ai mediului de afaceri si ai societatii civile din aceasta regiune. La intilniri au fost prezenti si Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regionala (CDR) Nord-Est, si Constantin Apostol, director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.
Subiectele dezbatute au vizat implementarea fondurilor europene, rolul autoritatilor locale în acest proces si abordarea strategica a polilor de crestere din regiune. „Am fost in Regiunea Nord-Est – a declarat Danuta Hübner – pentru a vedea unde ne aflam cu implementarea programelor de dezvoltare. Vad ca exista stabilite foarte bine prioritatile, ca exista mult mai multe proiecte depuse pentru fondurile europene disponibile. Este o provocare pentru regiune, pentru ca aceasta regiune sa-si poata gasi nivelul de dezvoltare de care are nevoie. I-am ascultat si pe directorii responsabili pentru parcurile industriale din Bacau si Iasi si am inteles ca exista preocupare pentru cheltuirea, aici, cu intelepciune, a fondurilor europene”.
Strategia polilor de crestere
Comisarul european a vorbit despre modalitatile prin care Regiunea Nord-Est îsi poate depasi punctele slabe (saracia relativa a zonei) si prin care isi poate maximiza punctele forte: prin inovatie, turism si cultura. Comisarul a discutat si despre recentele inundatii dezastruoase si despre posibilitatea ca politica de coeziune sa sprijine România prin fondurile structurale, investind în prevenirea daunelor cauzate de calamitatile naturale. Un alt subiect a fost strategia polilor de crestere dezvoltata de România în parteneriat cu Comisia Europeana, care va ajuta ca investitiile concentrate în cei trei poli propusi in regiune, Iasi Bacau si Suceava, sa aiba un impact real, nu numai asupra oraselor, dar si asupra zonelor înconjuratoare. „Am stabilit ca vom conlucra pentru a face aceasta regiune mai atractiva, pentru a aduce inapoi tinerii care au plecat la munca in strainatate – a precizat Danuta Hübner. E nevoie de o cooperare intre autoritatile locale si regionale, Guvern, oameni din mediul academic, parteneri sociali si organizatii nonguvernamentale, cooperare absolut esentiala pentru o dezvoltare rapida. Aceasta ii face si pe cetatenii din regiune mai responsabili si am vazut ca si ei vor sa participe, sa aiba impact asupra calitatii vietii lor. Am vorbit mult despre turism cu ministrul Dezvoltarii si cu autoritatile regionale si locale. E nevoie si sa protejati ceea ce regiunea are deja, valorile ei, combinind traditia, cultura, cu o abordare mai moderna a economiei”.
Viitorul campion al UE
Gheorghe Flutur, care a facut o prezentare, pentru comisarul european, a Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, si a accentuat cresterile semnificative înregistrate în ultimii ani a Produsului Intern Brut regional, a numarului de intreprinderi mici si mijlocii la mia de locuitori, crede ca regiunea are toate atributele pentru a deveni viitorul campion al Uniunii Europene, asa cum au fost, la rindul lor, Irlanda, Portugalia sau Slovenia. „Trebuie sa lucram împreuna si odata cu încrederea vor veni si rezultatele” – a spus presedintele CDR Nord-Est. In ultimii zece ani, prin programele de finantare Phare de Coeziune Economica si Sociala, Regiunea Nord-Est a beneficiat de asistenta financiara nerambursabila de peste 120 de milioane de euro.
Lasă un răspuns