Promisa taxare inversa in domeniile cu risc crescut de frauda, propusa de Ministerul Finantelor a fi aplicata de miine, 1 iunie, inca nu are un suport legal. Proiectul de ordonanta al ministerului cu aceasta tema nu a fost publicat in Monitorul Oficial. „Nu avem inca un act normativ in acest sens” – ne-a informat purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau, Adrian Anghel.
Romania a primit, la inceputul lunii mai o derogare de la Comisia Europeana pentru a aplica o astfel de masura pe o perioada de doi ani, pina la 31 mai 2013 inclusiv. Tara noastra pierde, anual, din comertul cu cereale sume de ordinul miliardelor de lei ca urmare a neplatii TVA la bugetul de stat datorat pe circuitul comercial de firmele fantoma. Care este circuitul marfii in aceste cazuri? Producatorul vinde marfa unei firme care se dovedeste a fi de tip fantoma, aceasta vinde mai departe, cu factura, catre o alta societate comerciala de buna-credinta care, ulterior, exporta produsul si solicita rambursarea TVA pe care statul nu a incasat-o pe lantul comercial, din cauza ca firma de tip fantoma nu a platit, la rindul ei, taxa. Prin introducerea taxarii inverse intre agentii economici, s-ar aplica, insa, TVA la finalul lantului comercial.
Firmele „fantoma” sint infiintate si functioneaza in perioada campaniilor agricole si dispar in momentul in care ar trebui sa depuna declaratiile fiscale si sa plateasca obligatiile la bugetul de stat, printre care si TVA. Majoritatea au asociati sau actionari straini rezidenti in state din afara Uniunii Europene si nu au patrimoniu, astfel ca prejudiciul produs statului prin neplata TVA si a celorlalte taxe nu poate fi recuperat. (Petru DONE)
Lasă un răspuns