Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a indicat joi că bacteria de tipul E.coli responsabilă de moartea a 18 persoane în Europa, potrivit ultimului bilanţ, şi îmbolnăvirea altor câteva sute este o tulpină nouă, nemaiîntâlnită până acum, relatează Associated Press. Centrul european pentru prevenirea şi controlul maladiilor susţine însă că este vorba de o ‘tulpină rară’ de Escherichia coli.
Analizele genetice preliminare sugerează că noua tulpină este o formă ‘mutantă’, cu gene agresive.
‘Este o tulpină unică, una care nu a mai fost izolată până acum de la pacienţi’, a precizat Hilde Kruse, expert în siguranţa alimentară la OMS.
Potrivit acesteia, noua tulpină ‘are diverse caracteristici care o fac mai virulentă şi mai toxică’ decât sutele de tulpini de E.coli pe care omul le poartă în mod firesc în intestine.
Kruse a explicat că ‘mutaţia bacteriilor este un lucru obişnuit’, lumea microbiană fiind caracterizată de o mare mobilitate.
Ea a adăugat că trebuie avută în vedere o ‘origine animală’ a bacteriei care stârneşte în prezent panică în Europa, întrucât ‘multe animale găzduiesc diferite tipuri de E.coli toxice’.
În acelaşi timp, experţi chinezi de la Institutul de genomică din Shenzen, care colaborează cu Centrul medical universitar Eppendorf, din Germania, au conchis în mod similar că este vorba de o tulpină nouă, foarte virulentă şi toxică, anunţă Reuters, care citează un comunicat de joi al cercetătorilor chinezi.
Potrivit acestuia, este vorba de o formă a bacteriei foarte apropiată de o altă tulpină, numită EAEC 55989, care a fost izolată în Africa centrală şi provoacă forme grave de diaree.
Comunicatul precizează că este vorba de o tulpină cu gene rezistente la antibiotice.
În schimb, Centrul european pentru prevenirea şi controlul maladiilor (ECDC), de la Stockholm, a confirmat joi că a identificat bacteria aflată la originea infecţiilor izbucnite mai ales în Germania ca fiind o ‘tulpină rară’ de Escherichia coli, 0104:H4.
ECDC menţionează într-un comunicat citat de AFP că încă nu a putut fi stabilită cauza propagării bacteriei.
Centrul european a anunţat deja la 29 mai că este vorba de o tulpină foarte rară, un singur caz fiind înregistrat până acum, la o femeie din Coreea, în 2005.AGERPRES
Lasă un răspuns