Filiala Bacau a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania – CECCAR si Universitatea „Vasile Alecsandri” – Facultatea de Stiinţe Economice, au organizat, recent, o masa rotunda cu tema „Prezenta IMM-urilor in viaţa economica si sociala locala”. Tema de dezbatere a fost aleasa la initiativa Universitatii Vasile Alecsandri si a fost sustinuta de conf. univ. dr. Roxana Mironescu, asistentele universitare Anca Stefania Stan si Oana Ancuta Stangaciu, si de economistul Gina Plantos, presedintele patronatului Judetean al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, din cadrul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
„Am abordat o tema actuala – a opinat directorul executiv al Filialei CECCAR Bacau, Constantin Pastrav, in deschiderea lucrarilor. Informatiile din presa arata mari schimbari propuse pentru viitor, in organizarea administrativa, in strategia de atragere a fondurilor europene si altele. Romania a fost depasita in atragerea fondurilor europene de multe alte state. Polonia a avut o contributie la aceste fonduri de 17 miliarde de euro, dar a atras 38 de miliarde, in timp ce Romania a contribuit cu 3,5 miliarde de euro, dar a atras numai 450 de milioane. Ca atare, desi actiunea de a investi apartine investitorilor, si noua, profesionistilor contabili, ne revine datoria de a contribui la intocmirea de proiecte de finantare, pentru dezvoltarea intreprinderilor si cresterea rolului lor in viata economica si sociala”.
Vorbitorii au facut, astfel, referire la contributia intreprinderilor mici si mijlocii la viata economico-sociala a judetului Bacau, la particularitatile managementului resurselor umane in IMM-uri, la responsabilitatea sociala a IMM-urilor, dar si la accesarea fondurilor structurale. Iar reprezentanti ai trei banci comerciale, Reiffeisen, CEC Bank si BRD-GSG, au venit cu prezentarea unor oportunitati de finantare pentru astfel de intreprinderi. „Datele statistice dintr-o analiza asupra IMM-urilor – a spus Oana Stangaciu – se opresc, din pacate la anul 2009, pentru ca insasi ancheta statistica oficiala in intreprinderi are, deocamdata, numai aceste date. Conform lor, in judetul Bacau, in anul 2005 erau circa 10.500 de intreprinderi active. Numarul acestora a crescut, iar in perioada 2008 – 2009 a ajuns la circa 12.500. Din totalitatea intreprinderilor active, marea majoritate sint IMM-uri. Doar 0,6% dintre acestea sint intreprinderi mari. IMM-urile din judet au aproape 70.000 de salariati, circa 70% din totalul salariatilor din judet. Cifra de afaceri realizata de IMM-uri, in perioada 2005 – 2009, a crescut, de la sase miliarde de lei in anul 2005 (in preturi curente), la peste zece miliarde in 2008, anul de crestere economica maxima. Aceasta cifra reprezinta 50 – 60% din totalul pe judet. „Daca aproape toate unitatile locale active sint IMM-uri – a precizat Oana Stangaciu -, acestea absorb doar 70% din forta de munca si contribuie doar cu 60% la cifra de afaceri”.
Rolul IMM-urilor in societate este considerat ca fiind unul de motor al dezvoltarii economiei, iar de aici si rolul social important pe care il are dezvoltarea lor.
Lasă un răspuns