Ovidiu Relu Cojocaru, inspector general la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau, „patroneaza” cea mai mare institutie din judetul Bacau. Un calcul simplu arata ca in subordinea lui sint 1.100 unitati de invatamint si peste 10.000 de cadre didactice. Lor li se adauga peste 120.000 de elevi, de la gradinite pina la licee. „Generalul” tinteste acum fotoliul de deputat, dupa ce perioada lui de manageriat s-a caracterizat prin investitii majore la scolile din judet
– Care este situatia scolilor din judetul Bacau? Cum ati preluat si cum este acum infrastructura scolara?
– In trei ani de cind sint inspector general au fost investitii majore in scolile din judet. Am solicitat directorilor fise ale scolilor pentru a ne crea o imagine a stadiului in care se aflau ele, pentru ca pina la mine aceste lucruri nu au fost facute. A durat mult, dat fiind ca au trebuit evaluate 1.100 unitati de invatamint, de la gradinite, la licee. Odata centralizarea facuta, am dat prioritate scolilor care aveau urgenta nevoie de reparatii capitale. Primele investitii le-am facut la scolile care nu aveau grupuri sanitare si nici autorizatii sanitare de functionare, astfel incit, in momentul de fata, numarul scolilor neautorizate a scazut cu 50% fata de anii precedenti.
– Despre ce sume vorbim?
– La prima vedere sint sume uriase de bani, dar si necesarul din scoli este foarte mare, tinind cont ca, de foarte mult timp, majoritatea unitatilor scolare nu au beneficiat de investitii majore. Numai in ultimii doi ani, in total s-au alocat pentru lucrari de investitii si modernizari scoli peste 55.500 mii lei noi, in fiecare an. Sint 17 milioane de euro in 2007 si peste 15 milioane de euro in 2008, in total peste 32 milioane de euro. Acum putem spune ca sintem la jumatatea drumului si peste 50% din scoli arata asa cum ar trebui.
– Cum ati rezolvat problema microbuzelor scolare, un capitol atit de controversat?
– Pentru noi lucrurile nu sint controversate deloc. Exista cereri si exista niste criterii care stabilesc prioritatile: comasarea scolilor, proces initiat de mine, prin care s-au facut investitii intr-o scoala mare, centrala, unde au fost adusi copii din scolile cu foarte putini elevi, distanta de parcurs de la domiciliu la scoala a elevilor si numarul de elevi. Trebuie lamurita situatia microbuzelor, pentru ca au aparut fel si fel de speculatii. Din 1990 si pina in 2000 nu se vorbea de ele si nimeni nu era interesat. Abia in 2000 au venit microbuzele ARO, in total 19, care acum nici nu mai pot fi folosite. In ultimii trei ani au venit 72 de microbuze noi, marca Fiat, si daca mai reusim sa aducem inca 20 am rezolvat aceasta problema in judetul nostru.
– Despre directori si inspectori ce puteti spune, mai ales ca si aici au aparut multe speculatii?
– Eu sint profesor de matematica si la mine unu si cu unu fac doi. Unul din obiectivele mele, care in trei saptamini se va finaliza, a fost acela ca toate posturile de directori si de inspectori scolari sa fie ocupate prin concurs. Aceasta ofera sistemului stabilitate. Nu prin delegatii si interimari, asa cum erau 90% din ei, cind am venit eu la conducerea ISJ.
– Dar despre calitatea actului educational si a profesionalizarea cadrelor didactice?
– Cel putin in ultimul an am acordat o atentie deosebita inspectiei scolare, care a spus multe despre activitatea cadrelor didactice. Nu mai exista profesori necalificati cu exceptia citorva cazuri, in mediul rural, dar si acolo, de exemplu, avem ingineri care predau matematica. Sintem preocupati sa micsoram cit mai mult numarul profesorilor suplinitori. Obiectivul viitor este sa avem toti profesorii titulari.
– Cum ati rezolvat problema comunicarii?
Cind am venit la ISJ erau mari probleme de comunicare cu directorii, profesorii si primarii. Asa ca am facut site-ul institutiei, unde toti gasesc informatiile de care au nevoie actualizate la zi. Am informatizat sistemul, iar toti inspectorii au primit cite un laptop.
– Ce v-a determinat sa candidati pentru un mandat de deputat?
– Simt ca am puterea necesara sa fac ceva pentru judetul Bacau. In primul rind voi folosi experienta mea in educatie si sa contribui la urgentarea celor doua legi atit de importante pentru cadrele didactice si pe care le asteptam de atit timp: legea invatamintului si statutul cadrului didactic. Eu acolo voi fi trimisul Bacaului si ca urmare activitatea mea va trebui sa se inscrie in interesele bacauanilor.
A consemnat Claudiu TANASESCU
Profesor de matematica
Ovidiu Relu Cojocaru este profesor de matematica, iar atunci cind a absolvit, a fost singurul din judetul nostru cu facultatea de cinci ani. Are specializare in mecanica fluidelor, precum si un master in „Managementul si Administrarea Afacerilor”. Ovidiu Cojocaru mai are 15 lucrari de matematica tiparite, dedicate elevilor de liceu si olimpicilor. El a detinut si functia de director la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacau, de unde a plecat inspector general la ISJ Bacau.
Candideaza pe colegiul cu trei orase
Ovidiu Cojocaru se va lupta pe colegiul electoral sapte, cel care include trei orase, Moinesti, Comanesti si Darmanesti. El este membru al Partidului National Liberal (PNL) inca de la inceputul formatiunii politice in Bacau. In prezent este si consilier judetean PNL, ales in urma alegerilor locale din iunie 2008. In Camera Deputatilor el vrea sa ii reprezinte pe bacauanii din Moinesti, Comanesti, Darmanesti, Magiresti, Poduri si Berzunti.
ciuciumuciu a zis
Numai ca „patroneaza” prost si foarte prost aceasta institutie, eu nu m-as lauda cu asta. La sedintele publice pentru posturi exista o vesnica si justificata suspiciune de frauda, persoane numite (te miri cum) pe posturi bune si foarte bune, directori de-a dreptul dementi mentinuti in functii si necontrolati de nimeni, invalmaseala si dezorganizare totala la aceleasi sedinte publice unde timpii se decaleaza mai ceva ca mersul trenului, foi de inscriere vandute pe doi lei de secretare si bani luati fara chitante, portari uriciosi si secretare parca nascute ciufute, etc…….. VOTATI COJOCARU!!!! Chiar merita. In Parlamentul ala intra multi ca el.
un cunoscator a zis
numai succese….
director numit in afara cadrului legal,fara a fi titular si nici cu minim gradul II,prietenii stiu despre cine e vorba
inspectori unul si unul,saracul sistem de invatamant dar mai ales saracii de noi ,adevaratii lui slujitori
profesori fara frontiere a zis
Cum adica domnule Tanasescu, specialist in mecanica fluidelor, adica inginer si profesor de matematici cu facultatea de 5 ani? Invatamantul universitar de matematici avea durata de 4 ani cand a terminat domnul facultatea si aceeasi durata o are si acum. Deci, prin forta lucrurilor, ‘mnealui era singurul cu 5 ani intre profesorii de matematici. Atunci de unde apar meritele deosebite ale domnului Relu? Poate a facut totusi facultatea de matematici, dar la fara frecventa, ca acolo se fac 5 ani.Iar daca stam sa alegem intre un absolvent la zi si unul la ” fara sa-nvete ” stim ce vom face. In ceea ce priveste preocuparea pentru inspectia scolara, asta se vede cu ochiul liber : numai inspectori unul si unul. Votati dragi concetateni pe domnul Relu, dar mai rasfoiti putin fabulele lui Grigore Alexandrescu, pe-acolo pe la ” Vulpea liberala „.