• producția mondială de pîine a scăzut din cauza curelor de slăbire ținute de femei și tineri • românii mănîncă zilnic 300 de grame de pîine, în timp ce nemții consumă doar 160 de grame • cei care combat consumul de pîine sînt „nulități”, crede Răducan Ion, președintele Pambac
Producția mondială de pîine pe cap de locuitor a scăzut în ultimii zece ani cu 22 de procente. Această concluzie a fost prezentată participanților la Congresul Mondial al Pîinii, desfășurat la mijlocul acestei luni în Polonia. Răducan Ion, președintele societății Pambac, care a participat la Congres, spune că motivul acestei scăderi drastice este reducerea consumului pe cap de locuitor. Președintele Ion spune că fenomenul este cauzat de schimbarea structurii pe meserii a populației, prin trecerea de la munci grele la activități care solicită efort fizic mai mic. Evoluția tehnicii a ușurat munca fizică a oamenilor și acum, în afară de mineri și muncitorii de pe schelele de foraj, nu prea mai sînt munci grele. O altă cauză importantă a scăderii consumului de pîine este și apariția alimentelor complementare într-o gamă foarte variată. „Apariția alimentelor complementare într-o gamă foarte variată și dezvoltarea industriei alimentare pe baza unor tehnologii extrem de productive a lovit în consumul de pîine”, crede Răducan Ion. Consumul a mai fost influențat și de „gradul de cultură și chiar snobismul unor largi categorii de populație”, este de părere președintele Pambac. El spune că, pe plan mondial, femeile consumă mai puțină pîine decît bărbații, deoarece, „în mod greșit, au înțeles că pîinea îngrașă”, ca și tinerii care vor să facă sport pentru a arăta mai bine și nu execută munci care solicită efortul fizic. De asemenea, populația de vîrsta a treia consumă, la rîndul ei, mai puțină pîine. Ion afirmă că „este absurd că unii medici susțin că pîinea albă e nocivă”. El este de acord cu opinia medicilor nutriționiști, care au stabilit că, în anumite zone ale lumii, unde nu se consumă pîine, incidența bolilor de tot felul este mai mare. Pentru a combate aceste tendințe, la nivelul Rompan, patronatul de profil, s-a format deja un colectiv format din ingineri, chimiști, biologi și nutriționiști, care caută soluții de promovare a pîinii în rîndul românilor. „Vrem să contracarăm ofensiva unor nulități, pretinși specialiști, care combat consumul mare de pîine. De aceea intenționăm să propunem diversificarea producției, pe condiții de vîrstă, categorii de consum și chiar după bugetele familiale. Oamenii trebuie să știe ce cantități de pîine pot consuma, fără ca sănătatea să le fie afectată”, a afirmat președintele Pambac. El spune că în România, consumul pe cap de locuitor este unul dintre cele mai mari pe plan mondial (tabel) și crede că acest fapt este un „indicator al sărăciei”. De asemenea, în general femeile consumă cam cu 90 de grame de pîine pe zi mai puțin decît bărbații. În medie, băcăuanii consumă 293 de grame de pîine pe zi. (Florin POPESCU)
Țara consum zilnic/locuitor (grame)
România 300
Bulgaria 290
Ungaria 250
Polonia 220
Franța 193
Austria 170
Germania 160
Italia 160
Lasă un răspuns