• în urma celor patru burse a locurilor de muncă organizate de AJOFM Bacău au fost angajate 824 de persoane • șomerii băcăuani au avut la dispoziție peste 3.000 de locuri de muncă, dintre care majoritatea în confecții
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău a organizat, anul acesta, patru burse a locurilor de muncă pentru șomeri, cu scopul de a diminua rata șomajului în județ. În luna martie a avut loc prima bursă, destinată femeilor. Au fost contactați atunci 327 de agenți economici, dar au participat cu ofertă concretă de locuri de muncă doar 81 de firme. Pentru femei, care reprezintă peste 30% din numărul total al șomerilor, au fost depistate 750 de locuri de muncă, dar pentru că majoritatea au fost în confecții, acestea au declinat oferta. Așa că au fost încadrate în muncă doar 353 de femei, din totalul celor 1.244 prezente la eveniment. Gradul de satisfacere a ofertei de locuri de muncă, pe ansamblul județului, a fost sub 50%.
A urmat bursa generală a locurilor de muncă, din luna aprilie. Atît agenții economici, cît și șomerii, nu s-au arătat interesați de această oportunitate. Din totalul celor 313 agenți economici contactați, au răspuns cu locuri de muncă doar 85, care au pus la dispoziție 1.065 de posturi. Ca urmare a preselecției, au fost încadrate în muncă 451 de persoane aflate în șomaj. Bursa locurilor de muncă pentru persoanele cu handicap, din luna mai, a avut ca rezultat angajarea a cinci persoane din această categorie, cu toate că au participat peste 70 de persoane apte de muncă. Agenții economici și-au arătat reticiența în a angaja astfel de persoane, pentru că ele nu pot fi puse să facă muncă decît într-o măsură limitată.
Ultima bursă a fost cea pentru absolvenți, din luna septembrie. A fost cea mai frecventată bursă, deoarece și oferta de locuri de muncă a fost mai variată. Dar și aici au predominat locurile de muncă în confecții, lucru ce a atras reticența tinerilor.
Numărul total al șomerilor care și-au găsit un loc de muncă, în urma celor patru burse, este de 824, cu toate că au fost oferite peste 3.000 de posturi.
Dezinteresul pentru aceste manifestări aparține atît șomerilor, care preferă să stea acasă și să primească indemnizația de șomaj, sau să muncească la negru, cît și agenților economici, care nu se arată cooperanți și refuză să oferteze locuri de muncă, preferînd să le ocupe în circuit închis.
Procentul celor angajați în urma acestot patru burse este de sub 50%, dar ținînd cont că peste jumătate din locurile de muncă oferite au fost în confecții, înseamnă că rata de ocupare în celelalte meserii a fost relartiv mare.
„Rolul acestor burse este de pune față în față agenții economici și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Toți șomerii care vin la noi pentru viză sînt informați în preajma bursei despre acest eveniment, primesc fluturași și invitații. Rămîne la latitudinea fiecăruia să hotărască dacă va veni sau nu”, ne-a declarat Cornelia Barbu, director managementul pieței muncii la AJOFM Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns