Prezent de aproape cinci decenii printre noi, George Genoiu continua sa treaca prin lumea spirituala a Bacaului, modest, sobru, altruist si neobisnuit de discret. La marele festinuri culturale n-a stat niciodata in fruntea bucatelor. Prezenta lui ca o boare poate fi discreta pentru omul obisnuit, nu si pentru observatorul atent al vietii culturale. Acestuia nu putea sa-i scape ca, iata, George Genoiu a scris si a adunat in numeroase carti o suma tulburatoare de piese de teatru, critica teatrala si publicistica, patrunzind intr-un teritoriu dens populat si luminat de cele mai stralucite minti, incepind de la Euripide, Sofocle si Aristofan, continuind cu Shakespeare si Caragiale si pina la Cehov si Bernard Shaw, daca ar fi sa ne referim doar la citiva dintre corifeii lumii teatrale. Si a patruns nu fara succes, cu o cordialitate si o eleganta a spiritului care numai lui pot sa-i sada atit de bine. Cind vezi un om ca George Genoiu cu minecile suflecate, sa stii ca nu s-a sfirsit facerea lumii. O lume de eroi si personaje izvorita din talentul si imaginatia debordanta a dramaturgului. Alta decit o stim, dar a noastra prin sufletul ei nemarginit, emitent pe lungimea de unda a eternitatii.
„Viata – scrie dramaturgul – m-a purtat spre un peron unde opresc arareori, datorita unui semnal tras de instinctul meu salvator. Trenurile in care m-am urcat s-au oprit unde trebuia, avind parte de calatorii cu folos pentru destinul meu. Asa mi-am gasit Bacaul, unde am descoperit «Domeniile Marvila» – (un ciclu de piese privitoare la psihodramele lumii contemporane si ale «oligarhiilor de gasca»).” Autorul a implinit, zilele acestea, 75 de ani. Fertili, in pofida amaraciunilor provocate de „O lume captiva”. In acest anotimp al vietii, dramaturgul a dat lumii inca o carte, cu piesa „Dinozaurul si libelula”, un „Jurnal – dovada senectutii”, un volum in limbile franceza si engleza, continind ciclurile de piese „Dramele decaderii” si „O lume captiva”, precum si o carte despre Radu Beligan, in proximitatea virstei de 90 de ani. Daca de-a lungul timpului Uniunea Scriitorilor i-a apreciat opera si i-a acordat trei „premii pentru dramaturgie”, iar presedintele statului, Ordinul „Meritul Cultural”, in acest an si Consiliul Judetean Bacau i-a conferit „Premiul de excelenta” pentru contributia deosebita adusa literaturii romane si la promovarea imaginii judetului in tara si strainatate. Imaginea asta ar fi nesemnificativa daca n-ar exista talente care sa i-o faureasca. Ca, dealtfel, cu ajutorul alfabetului oricine poate deveni scriitor. Problema e cum sa potrivesti literele si cuvintele l-a locul lor. Numai cu talentul (care asa cum dovedeste George Genoiu) il ai din nastere sau nu-l ai deloc.
Vasile PRUTEANU
mihaiu a zis
La multi ani.Va rog sa-mi spuneti daca este in bacau la data la care va scriu. Nu mai stim nimic despre Dansul de când a plecat din bucuresti si la telefon nu taspunde.VA MULTUMESC.!