Indicii BET si BET-C au inregistrat, saptamina trecuta (10 – 24 octombrie), la Bursa de Valori, o scadere de 19,14, respectiv 18,60 procente in timp ce BET-FI a scazut cu 32,12%. Lichiditatea medie s-a depreciat cu 38,37%, pina la 19,40 de milioane de lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a scazut cu 8,90 procente pina la 54,59 de miliarde de lei. „Fenomenul la care am asistat zilele trecute – spun analistii de la Confident Invest – pare unul predat in cartile de economie, caracteristic, speram, finalului unei crize, si anume pierderea aproape totala a increderii celor mai multi investitori intr-o revenire a burselor de valori la situatii macar mai stabile, daca nu imbucuratoare”.
Cel mai important avans al capitalizarii inregistrat saptamina aceasta a fost cel al Bancii Carpatica (BCC), cu o crestere de 11,49 de milioane de lei, saptamina in care insiderii nu au fost implicati. Societatile cele mai afectate au fost cele care obisnuiau sa fie cele mai lichide, retragerile grabite de capital manifestindu-se, insa, in special in cazul societatilor financiare. Cel mai mult a scazut STK Emergent (STK) cu 41.07%, urmata de Condmag (COMI) cu 39,23%. Volumul de tranzactionare a fost unul neobisnuit de ridicat, cea mai lichida societate fiind SIF5. Dar, cea mai mare scadere o inregistreaza SIF Moldova, de 34,2%, fata de 16 octombrie, in urma unor vinzari mai agresive decit la celelalte SIFuri. Discounturile fata de activul net au ajuns la valori foarte interesante, indicatorii P/E la fel, insa aceste lucruri sint complet ignorate acum. In sectorul petrolier, cel mai mult s-a vazut iesirea unor investitori institutionali de pe actiunile Petrom, o lichiditate mai buna decit de obicei, in plus fata de deprecierea consistenta a cursului. In toata luna octombrie au fost volume bune pe actiuniuele Petrom, in timp ce cursul a scazut cu mai mult de 46% fata de inceputul lunii.
De la inceputul anului, indicii BET si BET-C au scazut cu 71,33%, respectiv 68,11 procente, in timp ce BET-FI se afla cu 85,89 de procente sub nivelul inregistrat pe 21 decembrie 2007. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF-urile, Banca Transilvania si BRD-GSG, in timp ce ponderea in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu Amonil, Zimtub, SIF Moldova, Broker si SIF Oltenia. „Desi este prea devreme pentru a ne aventura in estimari – cred analistii de la Prime Transaction -, ceva s-a putut, totusi, observa in aceasta saptamina: cu exceptia unor vinzatori mai mari, nu au mai fost atit de frecvente vinzarile la orice pret, se pare ca preturile la care au ajuns majoritatea actiunilor incep sa fie greu acceptate si de vinzatori. Poate fi un semnal al unei incetiniri a deprecierilor, desi sintem in perioada de raportari financiare, astfel ca ne putem astepta la o continuare a volatilitatii”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns