Patru confederatii sindicale din invatamint au semnat ca sint de acord cu Strategia Nationala pentru Educatie lansata de Presedintia României iar, in schimb, Traian Basescu a promulgat legea cresterii salariale in invatamint.
La prima vedere pare un demers corect: liderii sindicali au negociat si au obtinut un avantaj simtitor pentru cei pe care-i reprezinta. Numai ca sint niste probleme. In afara de efectul pe care-l va avea asupra pietei aparitia unei mari cantitati de moneda, despre care am scris deja, Strategia pentru Educatie cuprinde niste masuri care dezavantajeaza clar cadrele didactice.
De exemplu, profesorii ai caror elevi nu obtin rezultate „acceptabile” la testarile nationale vor fi sanctionati financiar. Daca o scoala obtine mai multi ani la rind rezultate proaste, aceasta poate fi desfiintata.
Masura pare buna, dar nu este. Si pe vremea lui Ceausescu, profesorilor care lasau elevi repetenti sau corigenti li se taia din leafa; asa ca preferau sa treaca toate loazele.
O alta prevedere din strategia afisata pe site-ul Presedintiei spune ca salariile profesorilor nu vor mai fi determinate de vechimea acestora si de gradul didactic; ci de rezultatele unor evaluari facute de consiliul de administratie al scolii. Practic, profesorul sau invatatorul devine dependent total de directiunea scolii, de simpatiile si antipatiile din colectiv.
O alta noutate: gradele didactice nu se vor mai obtine dupa examinarea aspirantilor, ci dupa rezultatele elevilor acestora.
In teorie nu e rau sa legi totul de rezultatele obtinute la clasa. In practica, insa, exista nenumarate situatii in care profesorul se chinuie degeaba pentru ca, oricit ar munci, nu poate avea rezultate.
Au citit, oare, liderii sindicali ceea ce au aprobat? Sau, orbiti de cresterea salariilor profesorilor cu 50 la suta, au semnat „ca primarul”?
... a zis
trist si adevarat acest articol. aceasta strategie tembela nu urmareste decat inregimentarea si mai puternica a invatamantului. acum sa vezi ce bataie va fi pe posturile care hotarasc si care nu cine a facut performanta. sa vezi criterii de evaluare si parghii pentru indeplinirea criteriilor! tare ne mai place politica!