Sucursala Transelectrica din Bacau a marcat, duminica, 2 noiembrie, prima editie a manifestarii „Ziua portilor deschise”, in statia de 400/220/110 kV Gutinas, din comuna Stefan cel Mare, una dintre cele mai mari statii de transformare pe care le are aceasta societate. Manifestarea a avut loc in toata tara. „Am vrut sa ne facem cunoscuti populatiei, intregii tari, sa aratam cu ce ne ocupam si ce importanta are activitatea companiei pentru economia nationala, ce responsabilitate si ce riscuri implica munca in acest domeniu – ne-a declarat directorul general al sucursalei din Bacau, Stefan Tibuleac. Am vrut sa ne cunoastem cu toti cei pentru care furnizam servicii, sa le comunicam rezultatele activitatii noastre, la fata locului, si sa aratam modul in care functioneaza statiile electrice de conexiune si de transformare”.
Portile statiei Gutinas au fost deschise, duminica dimineata, pentru toti bacauanii care au vrut sa vada la fata locului unul dintre cele mai importante obiective industriale. Am vazut, printre vizitatori, si un grup de fosti salariati ai societatii, unii dintre ei chiar de la statia Gutinas, dar si un numeros grup de profesori si studenti de la sectia de energetica a Universitatii din Bacau. Se forma, astfel, un arc peste timp, aidoma arcului electric care leaga retelele de transport al energiei electrice chiar in statiile de transformare, precum cea de la Gutinas. Cu mai multa sau cu mai putina experienta in domeniu, inclusiv noi, ziaristii, cu totii am trecut, la intrarea intre liniile de transformare, mai intii pe la sedinta de protectia muncii, pentru ca in energetica nu poti gresi decit o singura data – cum spun energeticienii.
Milioane de euro in modernizare
Trase ca la sfoara printre dantelariile de otel si aluminiu din statia de transformare de 400 kV, aleile acesteia s-au animat de grupurile de vizitatori. Castile albe si rosii au colorat, dintr-odata peisajul. Vizitatorii stateau ciotca in jurul sefului de statie, care a luat-o cu explicatiile metodic, ca la scoala. Cei mai interesati de amanuntele tehnice erau universitarii si studentii lor. Statia de 400 kV a fost modernizata in anul 2006, din credite externe, din surse proprii si, in completare, din venituri cu destinatie speciala, iar pentru aceasta a fost incheiat un contract cu compania suedeza ABB Power. Investitia a beneficiat de finantarea bancii de investitii Nordik Investment Bank. Valoarea contractului comercial a fost de 32,6 milioane de euro, din care 23 de milioane din imprumut bancar. Statia 400/220/110 kV Gutinas reprezinta un nod important al SEN, iar pentru Moldova este nodul unic de alimentare a Regiunii Nord-Est. La aceasta statie se racordeaza grupurile energetice din CET Borzesti, pentru evacuarea puterii in Sistemul Energetic National – SEN, iar aici se asigura tranzitul de putere si alimentarea consumatorilor din zona.
Investitie continua
Statia de 220 kV Gutinas a fost pusa in functiune in anul 1968, cea de 110 kV in anul 1975, iar statia 400 kV in 1976. Ele au functionat permanent la parametri maximi, ceea ce a condus la uzura echipamentelor si in special a izolatiei. Retehnologizarea statiei 400 a inceput in anul 2005 si a continuat, pe etape, pina in anul 2007. Celulele vechi au fost demontate integral si inlocuite cu celule noi echipate cu tehnologii moderne cu grad de fiabilitate ridicat. Acum, investitiile vor continua in celelalte statii. „Sint etape de investitie – precizeaza Stefan Tibuleac – , pe care le urmam dupa un program prestabilit, in toata sucursala. Moldova de Nord si Centrala reprezinta una dintre zonele deficitare ale SEN, la care, in prezent, siguranta alimentarii este redusa. Aceasta zona are, practic, un singur nod de injectie din sistemul national, si anume statia de la Gutinas”. Investitia corespunde trecerii la 400 kV a actualei linii Gutinas, Bacau, Roman, Suceava, care functioneaza la 220 kV. De asemenea, se va trece la 400 kV si in statiile Bacau Sud si Roman Nord, precum si la construirea unei statii de 400 Kv la Suceava. Statia Suceava este necesara pentru racordarea unei linii de 400 kV de la Balti (Republica Moldova), pentru import de putere si tranzitarea acesteia spre zona deficitara Transilvania (statia Gadalin).
Istoria se repeta
Superba dantelaria de metal din statia Gutinas, impresionante transformatoarele de putere noi. Dar, perla coroanei ramine statia de telecomanda, dirijata de un singur om pe schimb, insa supercomputerizata si securizata. Afara am asistat la o operatiune de decuplare si cuplare a unei linii. Inauntru am vazut, insa, echipamentul modern prin care s-a efectuat operatiunea, prin care se tine legatura cu dispeceratul central si prin care se fac interventiile in sistem. Moderrnizarea, retehnologizarea au schimbat si fata statiei Gutinas, care se restringe pe o suprafata mult mai mica, dar si structura de personal. „Reorganizarea va continua – spune directorul general al sucursalei -, pentru ca retehnologizarea o impune. Presupunem ca circa o treime dintre cei 190 de salariati vor lucra in alte sectoare. Dar avem si un grafic de pensionare a salariatilor, astfel incit restringerea resursei umane va fi una moderata, fara disponibilizari in masa”. Am plecat, de la Gutinas, cu ochii pe instalatii. Intr-o parte cele noi, iar linga drumul de acces cele vechi. Imi imaginez cum era, acolo, prin anii ’60, intr-un loc in care s-a facut istorie energetica, alaturi de o mare platforma industriala – Borzesti. Lucrurile se vor vedea, curind, altfel, si de o parte si de cealalta. Am avut, oarecum sentimentul ca istoria se repeta.
chivoiu ionel a zis
sunt incintat de evolutia tehnologica si cred ca si personalul este pregatit pentru aceasta evolutie spectaculoasa. sunt deadreptul impresionat
Cristian I a zis
Nu se poate descrie intr-o singura pagina de articol tot ce e acolo. Unui energetician ii trebuie 5 ani de studiu intens sa inteleaga ce e acolo.