* Interviu cu Ovidiu Cojocaru, candidat pentru Camera Deputatilor, in colegiul 7
– Domnule inspector general, care sint motivele care v-au determinat sa candidati in alegerile parlamentare?
– Consider ca mai sint foarte multe de facut in ceea ce priveste respectul fata de cetatean si fata de aplicarea legii. La propunerea colegilor mei, am acceptat sa ma înscriu în aceasta competitie electorala si sa candidez în Colegiul nr. 7 pentru Camera Deputatilor, din dorinta de a fi cit mai aproape de problemele cetateanului si de a ma implica în rezolvarea acestora. Problemele lor sint, de fapt, problemele mele, ale copiilor mei, ale parintilor mei, ale prietenilor mei si ale tuturor celor care am ales sa ne traim viata în mijlocul comunitatii din care facem parte. Ma consider un politician cu experienta, sint o persoana care gindeste altfel, în comparatie cu acei politicieni care sint preocupati de propriile interese. În acelasi timp, pot spune ca gindesc la fel ca majoritatea cetatenilor din aceasta tara.
– Care sint acele probleme de care vorbiti si cu care se confrunta Romania in acest moment?
– Cele mai mari probleme cu care se confrunta Romania in acest moment sint saracia si indiferenta. Sint oamenii care si-au pierdut speranta si increderea. Sint nemultumitii de saracie, de coruptie, de promisiunile neacoperite ale unor lideri politici. Sint multi oameni lipsiti de incredere in viitor, iar cea mai buna dovada a neincrederii este ca avem multi tineri care pleaca din tara si, din pacate, cei mai multi dintre ei nu mai revin.
– Ati observat si pe plan local, in colegiul in care candidati, astfel de probleme?
– Exista mari dificultati si pe plan local. Industriile locale, chimica, forestiera sau extractiva, au fost distruse de guvernarea PSD, Oamenii maturi au plecat in strainatate, la munca, iar persoanele in virsta au o viata grea. Speranta in mai bine a fost intretinuta de o educatie buna in scolile si liceele oraselor din colegiul in care candidez, care au pregatit tineri care au intrat la facultati si pentru care, in viitor, trebuie sa se gaseasca o solutie economica in zona, pentru ca ei sa se intoarca si pentru ca parintii si bunicii lor sa traiasca mai bine.
– In campania electorala, ce atitudine veti avea fata de contracandidatii dumneavoastra?
– Voi aplica o politica a bunului simt. Sint hotarit sa promovez în continuare o campanie electorala bazata pe decenta. Voi promova, în special, dorinta si priceperea mea de a ma implica în rezolvarea problemelor cetatenilor pe care îi reprezint. Si stiu ca problemele noastre nu sint nici putine, nici usoare, dar ele îsi pot gasi rezolvarea daca exista bunavointa si pricepere.
– Ce sanse credeti ca aveti pentru a cistiga alegerile?
– PNL porneste în aceasta competitie cu sanse foarte mari, întrucit am convingerea ca, de data aceasta, electoratul va merge pe mina reprezentantilor unui partid responsabil. PNL va cistiga alegerile, pentru ca românii nu mai pot fi pacaliti, astazi, cu promisiuni fara acoperire, facute de politicienii de stinga, la televizor. Mai important decit cistigarea alegerilor este cum le cistigam. Adica prin responsabilitate si proiecte pentru viitor. Sper sa pot ajuta ca acest lucru sa devina posibil.
„Culoarea politica nu ar trebui sa conteze deloc în învatamint”
– Domnule inspector general, ce parere aveti de invatamintul din judetul Bacau?
– Învatamintul bacauan este, în primul rind, un învatamint de traditie, care are un trecut respectabil, ce ne obliga la cresterea lui. Am fost mereu printre primele judete ale tarii. Sintem doar multumiti de calitatea învatamintului bacauan, desi mai sint multe lucruri de pus la punct. Învatamintul e un proces, si nu o expozitie de imagini perfecte. Dar sintem optimisti.
– Exista si probleme nerezolvate, mai ales in mediul rural.
– Situatia cadrelor didactice care predau în mediul rural e prea bine cunoscuta pentru a spune ca judetul Bacau face exceptie. Ne confruntam cu multi navetisti, carora nu li se deconteaza în mod regulat contravaloarea transportului, cu cadre didactice care n-au conditii de cazare atunci cind, rar, accepta sa locuiasca în mediul rural, cu cadre didactice care, pur si simplu, refuza sa predea la tara. E inutil sa spunem ca e necesara o mai larga motivare si stimulare a acestora, o schimbare radicala a mentalitatii factorilor decizionali în domeniul învatamintului. Cu toate aceste dificultati, ISJ Bacau se straduieste sa largeasca accesul la educatie al tuturor elevilor din mediul rural, dar si al elevilor din mediile defavorizate apartinind comunitatilor urbane.
– Culoarea politica ar trebuie sa conteze in sistemul de
invatamint?
– Nu ar trebui sa conteze deloc. Învatamintul are suficiente resurse interne pentru a se descurca singur în problemele specifice. E drept ca inspectoratele scolare sint conduse de inspectori scolari generali, care, în virtutea faptului ca aceste institutii aplica politica ministerului si, deci, a guvernului, ei sint, de cele mai multe ori, numiti de partidul care a cistigat alegerile. Dar acest lucru ar trebui, atunci, stipulat în Legea învatamintului preuniversitar. Asa stind lucrurile, concursul de ocupare a acestor functii, incompatibil cu politicul, ar trebui desfiintat. Va marturisesc ca în judetul Bacau sint rare cazurile în care politicul se amesteca în treburile învatamintului. E o traditie de citiva ani, pe care, continuind-o cu stoicism, politicienii locali o vor controla din ce în ce mai putin sau le va fi jena sa o faca.
– Dar cu primariile si consiliile locale, cum va intelegeti?
– Am o relatie optima, fireasca si eficienta cu primariile si consiliile locale. Încercam sa le facem sa îsi înteleaga menirea pentru care ele exista pe banii contribuabililor.
25 de ani de experienta didactica
Ovidiu Relu Cojocaru s-a nascut la 8 octombrie 1955 si este absolvent al Facultatii de Matematica, din cadrul Universitatii Bucuresti, dar detine si un titlu de master, in Managementul si Administrarea Afacerilor (MBA), obtinut la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi. Si-a inceput cariera profesionala in urma cu peste 25 de ani, ca profesor la Liceul „N. V. Karpen” Bacau, unde a predat timp de 7 ani. Tot ca profesor, a mai activat, 5 ani de zile, la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacau. Timp de alti 13 ani, si-a desfasurat activitatea la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau, ca inspector de matematica si pentru curriculum, director, inspector general adjunct si, din 2006, inspector general, functie pe care o detine si in prezent. Este si presedinte al Consiliului de Administratie al ISJ, dar a mai detinut si alte functii in comisiile, consiliile si organismele altor institutii de invatamint (sef de catedra, lector asociat la Universitatea Bacau, profesor metodist la Casa Corpului Didactic etc.). A urmat un numar impresionant de cursuri, specializari si programe, dobindind multe titluri si calificari, printre care cele de auditor in domeniul calitatii, expert in achizitii publice, formator, manager de proiecte educationale, mentor si multe altele. Este autor sau coautor pentru un numar de 14 carti, publicate la diverse edituri. Pentru activitatea sa, a fost rasplatit cu Ordinul „Meritul pentru învatamint”, în grad de ofiter, Medalia „Ion Ionescu”, Diploma „Gheorghe Lazar” si alte distinctii.
Lasă un răspuns