Holocaustul nu este o poveste sau o simpla pagina de istorie, este o tragedie a umanitatii, care a avut loc si care nu trebuie sa se mai repete. Aceasta a fost mesajul transmis bacauanilor la sfirsitul saptaminii trecute de seminarul comemorativ „Bacau – o pagina de istorie recenta. Destine intrerupte”, organizat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru”, sub coordonaea profesorului Gabriel Stan, si de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Elevi si adulti participanti la actiunile din programul acestei actiuni au urmarit filme documentare, au participat la dezbateri pe ateliere de lucru privind problematica Holocaustului, discriminarii, rasismului, xenofobiei si antisemistismului si au au avut ocazia sa asculte marturii ale unui supravietuitor al Pogromului de la Iasi, Iancu Tucarman.
Seria actiunilor comemorative a culminat cu deschiderea, vineri, 27 ianuarie, a expozitiei de pictura „Holocaustul. Destine intrerupte”, pe care o puteti vedea in continuare la Muzeul de Arta Contemporana al Centrului de Cultura si Arte „George Apostu”, din Bacau. Lucrarile au fost realizate 25 de artisti, participanti in taberele de creatie organizate de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, la Borsec si Iasi, in perioada 2009 – 2011.
„Aceasta nu este o expozitie obisnuita. Este plina de emotie si genereaza un fior care va dainui si dupa acest vernisaj. Are tocmai darul de a ne re-aminti tragedia evreilor din România in timpul guvernarii regimului Ion Antonescu, subiect care este prea putin cunoscut. Lucrarile propun sau indeamna la cautarea unor raspunsuri pentru o intrebare mai apropiata de constiinta civica a cetateanului modern: «Cum a fost posibil in secolul XX ca un regim politic sa ucida, cu (i)respionsabilitate, milioane de oameni pe criterii etnice si rasiala?».
Holocaustul trebuie sa fie povestit si repovestit cu aceeasi gravitate ca si cum s-ar fi intimplat ieri sau chiar astazi”, a comentat Elisabeth Ungureanu, coordonatoare a proiectului, din partea Institutului „Ellie Wiesel”. La organizarea evenimentului comemorativ din Bacau au mai colaborat Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Centrul „American Corner”, Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu” Bacau si Centrul Regional de Resurse pentru Educatia Civica si Asociatia pentru Dezvoltare si Integrare Europeana. Invitati speciali ai seminarului au fost Arezoo Hersel, Deputy Chief of Mission al Ambasadei Statului Israel la Bucuresti, Edwina Sagitto, Cultural Affairs Officer al Ambasadei S.U.A. la Bucuresti, si Mirela Asman, vicepresedinte al Comunitatii Evreilor din Bucuresti. (Laura HUIBAN)
Lasă un răspuns