– Georgiana este buhuseanca, are 18 ani, un talent, o voce si un palamres de invidiat – cu zeci de spectacole sustinute in tara si strainatate, cu numeroase premii la festivalurile de muzica populara si, cel mai recent, cu trofeul Festivalului National „Florile Ceahlaului”, Georgiana Paduraru poate fi considerata, metaforic vorbind, o „floare de colt” a judetului Bacau
Bacauanii au primit, la debut de primavara, un martisor cit se poate de valoros si… muzical. El le-a fost oferit de tinara interpreta de muzica populara Georgiana Paduraru, prin cistigarea de catre aceasta a trofeului celei de-a 24-a editii a Festivalului-Concurs de muzica populara pentru copii si tineri „Florile Ceahlaului”, eveniment care a avut loc pe 3 martie, la Piatra Neamt.
De fapt, poate ca acest lucru nici n-ar trebui sa mai mire – chiar daca sa bucure cu aceeasi intensitate – pe nimeni, tinind cont de faptul ca Georgiana are deja, la cei 18 ani ai ei, un palmares bogat de premii la festivalurile nationale de muzica populara si este o prezenta constanta in spectacolele cu specific din tara si strainatate.
Dincolo de talentul si dragostea ei declarata pentru cintul si portul popular romanesc, tinara bacauanca se remarca, de asemenea, prin frumusete, naturalete, modestie si o veselie debordanta, raspunzind imediat chemarilor celor din jur pentru a le impartasi povestea succesului.
„Iubesc muzica si dansul popular!”
Georgiana Paduraru are 18 ani, este din Buhusi si este eleva in clasa a XII-a, la Colegiul National de Arta „George Apostu” din Bacau. Iubeste muzica populara de cind se stie, marturie a dragostei ei stind timpul pe care si-l aloca, inca de cind avea citiva anisori, cintului si pregatirii vocii sale pentru acesta, precum si studiului etnologiei si folclorului. Nu este o intimplare, asadar, inscrierea ei la liceu, la clasa de „Muzica vocala traditionala romaneasca” a profesorului Florin Blaj.
„Daca e sa fiu sincera, cint muzica populara de cind eram la gradinita. La serbari mereu ma punea doamna educatoare sa cint, la fel si doamna invatatoare. De fapt, pot spune ca celei din urma ii datorez inceperea, efectiv, a pregatirii mele muzicale, pentru ca nu s-a lasat pina nu i-a convins pe parintii mei – pe acea vreme destul de reticenti – sa ma inscrie la Scoala Populara de Arta”, isi aminteste Georgiana, inceputurile carierei sale in muzica populara.
Odata inscrisa, in clasa a IV-a, la cursurile de la Scoala Populara de Arta, a si fost remarcata de profesoul Maria Salaru cea care i-a fost si i-a ramas, prin definitie, un mentor. „Norocul mi-a suris din prima. Nici nu defintivasera parintii mei, inscrierea la Scoala, ca am si plecat cu doamna profesor Maria Salaru si colegii intr-un turneu muzical in Italia sustinut cu ocazia Sarbatorilor de Iarna. A fost o ocazie si o sansa extraordinara pentru mine si care m-a motivat”, a marturisit tinara interpreta de muzica populara. Dupa patru ani de pregatire la Scoala Populara de Arta, Georgiana a devenit colaborator al Ansamblului Folcloric Busuiocul al profesorului Petrica Vlase unde a prins si prinde inca aripi. Practic, odata ajunsa aici, totul a venit si a devenit firesc pentru Georgiana. A devenit firesc sa-si rupa din timpul ei liber pentru a merge la orele de muzica. A devenit firesc sa faca zilnic naveta Buhusi – Bacau pentru asta si pentru a-si urma cursurile de liceu. A devenit firesc sa ne reprezinte in spectacole, judetul in tara si tara, in strainatate.
A devenit firesc sa obtina premii si trofee la festivalurile nationale, sa fie o prezenta pe canalele de televiziune, radiouri etc. A devenit firesc – ii multumeste pentru asta unui alt mentor de nepretuit, Zenaida Bolboceanu – sa-si compuna singura piesele. Atita firesc-sacrificiu si firesc-succes nu pot avea decit o motivatie: „Iubesc muzica, dansul si portul popular romanesc si, prin ele, cu drag imi reprezint liceul, Ansamblul, familia, prietenii, Bacaul, Moldova. Sint foarte mindra ca sint moldoveanca, v-am spus?”, vin vorbele, desigur firesc, de la Georgiana Paduraru, iar bucuria care-i umple ochii cind le rosteste ii dovedesc mindria.
Palmares…
Primul mare hop pe care l-a avut de trecut si l-a trecut cu brio, intr-un concurs national, a fost pentru Georgiana Paduraru, concursul regional „Mostenitorii” din cadrul Festivalului „Ion Dragoi. „Am cistigat, alaturi de alte doua colege, locul I. A fost primul meu concurs important si cel cu cele mai mari emotii, de altfel si care a fost dat si pe TVR.
A fost si momentul in care am inceput colaborarea cu Ansamblul Busuiocul, iar pe aceasta cale tin sa-i multumesc pentru tot sprijinul pe care mi-l acorda, domnului profesor Petrica Vlase”, a spus Georgiana. Dupa aceea, recunoasterea valorii ei a venit, si nu mai devreme de 2011, prin numeroase premii: locul al III-lea la concursul national „Vocea Populara” – festival sustinut la Sala Radio din Bucuresti, participarea in finala Mamaia 2011, locul al II-lea la Festivalul National de Folclor „Maria Lataretu” de la Tg. Jiu, locul al III-lea la Festivalul National de la Agnita, Sibiu. In 2012, Georgiana a venit pentru bacauani cu martisorul-trofeu al Festivalului „Florile Ceahlaului” si, tot de aici, cu martisorul – premiul pentru cel mai frumos costum popular.
„Toate aceste festivaluri si juriul ma motiveaza. In plus, nu pot sa va explic ce bucurie este pentru mine sa-mi revad prietenii din toata tara pe care mi i-am facut cu prilejul acestor evenimente”, chiocoteste, Georgiana.
…si mai departe!
In prezent, dincolo de pregatirea pentru bacalureat si admiterea la facultate – „imi doresc sa urmez Conservatorul la Cluj sau Bucuresti si mi-ar placea concomitent sa urmez Etnologie si Folclor, la Facultatea de Litere”, spune eleva de la „George Apostu” – Georgiana se pregateste pentru participarea, in perioada 21-23 martie 2012 la Festivalul „Vara, vara, primavara” de la Sibiu si, in perioada 2-5 aprilie, la Olimpiada Nationala de Muzica.
„Sper si cred din tot sufletul sa ma intorc acasa cu premii importante!”, se arata foarte hotarita, Georgiana Paduraru, pe buna dreptate, o „floare de colt” a Bacaului.
Lasă un răspuns