• ouăle, maionezele, cremele, frișca, înghețata și aspicul de pasăre sînt alimentele interzise în meniul localurilor
Febra pregătirilor pentru petrecerile de Revelion din restaurante, cantine și tabere școlare a început să se facă simțită nu numai în mijlocul administrațiilor unităților de alimentație publică, ci și în rîndul inspectorilor Direcției de Sănătate Publică (DSP). Specialiștii DSP au trimis deja adrese tutoror șefilor de restauranmte și hoteluri, pe care îi atenționează că trebuie să prezinte la avizare meniul din noaptea de Revelion. Pentru ca șefii de localuri să nu se culce pe-o ureche, inspectorii DSP au început de ieri și controalele prin unitățile de alimentație publică.
„Toate localurile care organizează petreceri de Revelion trebuie să se prezinte la aviz sanitar cu meniul din noaptea de Revelion. Fără avizul sanitar, care poate fi dat pînă la data de 20 decembrie, unitățile respective nu au voie să organizeze mese festive de Anul Nou. Meniurile care vor fi servite la trecerea dintre ani în localurile publice nu trebuie să conțină ouă de găină și de rață, maioneze, creme cu ouă, aspic de pasăre și înghețată. Aceste alimente sînt interzise din cauza conținutului în salmonella pe care le pot avea, chiar și după preparare”, spune doctorița Angela Aflorei, director adjunct al DSP. De ieri, medicii și asistenții inspectori controlează restaurantele și toate celelalte unități de alimentație publică și dacă s-au aprovizionat cu substanțe dezinfectante și dacă angajații sînt cu examenele medicale la zi. „Am luat în calcul și faptul că, la unele școli, ar putea fi organizate microrevelioane. Inspectoratul Școlar a fost atenționat că aceste unități școlare trebuie nominalizate la DSP. Materia primă sau produsele care vor fi consumate la mese trebuie să fie însoțite de certificate de calitate și să fie transportate cu mașini autorizate. Probele din felurile de mîncare servite vor fi păstrate la frigider timp de 72 de ore”, a declarat doctorița Aflorei. (C.D.)
Lasă un răspuns