• peste 150 de țigani din Cartierul Orbic au sărit cu bîte și topoare la jandarmi și polițiști • pentru a scăpa din încercuire, polițiștii au fost nevoiți să tragă în plin • bilanțul războiului este dramatic: doi morți și șase răniți
Timp de două ore, cartierul Orbic din Buhuși a fost ieri teatrul unui adevărat război civil, în care au fost implicați peste 150 de țigani din zonă și importante forțe de ordine formate din 15 polițiști din oraș, 18 luptători din cadrul Detașamentului de Intervenție și Acțiuni Speciale (DIAS) ale poliției din județele Bacău și Neamț. Pe parcursul derulării evenimentelor, în luptă au fost aruncați și 40 de jandarmi de la Comandamentului Teritorial de Jandarmi Bacău. Polițiștii din cele două județe au descins în Orbic în jurul orei 11.00, cînd au pornit în scotocirea fiecărei locuințe pentru a depista cinci persoane date în urmărire generală. Este vorba despre membrii clanului Ciubotaru și Călin, care erau căutați de mai multă vreme pentru mai multe furturi și tîlhării comise pe raza orașului Buhuși, a comunelor limitrofe și a unor localități din județul Neamț. Ultima faptă pe care cei cinci i-a avut ca autori s-a petrecut în noaptea de 23 spre 24 octombrie, cînd țiganii au intrat mascați și călare în locuința lui Constantin Gherghel din satul Gura Văii, comuna Racova, pe care l-au lovit cu o lopată, l-au legat de un copac în curte și i-au furat tot ce se putea din casă, inclusiv calul, căruța, și toate animalele din curte. Tocmai pentru că îi știau periculoși, acțiunea de ieri a polițiștilor a fost una fulger, în care s-a folosit întregul armament din dotare. În ciuda faptului că polițiștii erau înarmați, țiganii au început să amenințe și să se înarmeze și ei imediat ce forțele de ordine au apucat să pășească în țigănie. Nefiind la prima descindere de acest fel, polițiștii și-au văzut liniștiți de treabă, pînă cînd au ajuns la o casă părăsită, unde bănuiau că s-ar ascunde cei pe care-i căutau. „Am încercuit zona, am făcut planul de atac, apoi am început să lovim obiectivul cu gaze lacrimogene. Cei din interior au început să țipe și atunci toți țiganii i-au înconjurat pe oamenii mei. Au urmat momente de coșmar, în care polițiștii au fost practic izolați de restul plutonului, și au început să fie loviți cu topoare și bîte de către localnici. După ce au epuizat toate mijloacele de a se apăra, polițiștii au fost nevoiți să folosească arma de foc. A fost singurul mod de a scăpa cu viață”, ne-a declarat comisarul șef Simion Ardeleanu, comandantul Poliției Buhuși și șeful întregii operațiuni.
Timp de cîteva zeci de minute, între țigani și polițiști s-au derulat scene de coșmar. Deoarece țiganii deveneau tot mai violenți și i-au înconjurat pe polițiștii care încercau să salveze răniții, aceștia au cerut ajutorul jandarmilor. „În mai puțin de o jumătate de oră am reușit să ajungem în zona de conflict, unde am mobilizat 40 de jandarmi. La vederea noastră, țiganii s-au mai liniștit, astfel că am reușit să-i salvăm pe polițiștii aflați în dificultate. Din nefericire, în timpul operațiunii de salvare, sergentul Eugen Ionescu a fost rănit grav, după ce a fost lovit în cap de unul dintre atacatori cu un pietroi”, ne-a declarat colonelul Nicolaie Rugină, comandantul Comandamentului Teritorial de Jandarmi Bacău.
Cel care a trăit pe propria piele duritatea bîtelor a fost subcomisarul Daniel Cazacu, șeful DIAS Neamț. „A fost cea mai grea misiune la care am participat vreodată. A fost ca la război. Nu credeam să ajung vreodată să fiu nevoit să-mi scot oamenii plini de sînge de sub loviturile topoarelor. N-am dormit de trei zile, și nici astăzi nu cred că voi ajunge acasă. Și este ziua copilului meu”, spune subcomisarul Cazacu.
Bilanțul victimelor măcelului de ieri de la Buhuși este cutremănător: doi morți și șase răniți. În timpul încăierării au murit împușcați Gelu Ciubotaru și Florin Călin, și au fost răniți Ovidiu Ciubotaru, Vasile Vîtu, Cristian Ciubotaru, inspectorul principal Nicolae Niculiță, agentul principal Cornel Sava și agentul Claudiu Vătășelu. Ultimii trei, luptători la trupele DIAS Neamț.
La Spitalul Județean din Bacău au fost internați ieri de urgență sergentul de jandarmi Eugen Ionescu și doi dintre infractori, Vasile Vîțu și Cristian Ciubotaru. Atacat cu pietre, sergentul Eugen Ionescu a suferit un trauamtism facial, o contuzie a globului ocular stîng și o plagă a pleoapei. Medicii care îl îngrijesc pe jandarm spun că stare lui nu este foarte gravă, dar că are nevoie de îngrijiri medicale mai multe zile. Aflat încă în stare de confuzie după traumatismul suferit, Eugen Ionescu ne-a declarat că nu a avut timp să riposteze. „Eram în primul rînd de jandarmi și nu am avut timp să ripostez. Pînă să ridic scutul am fost lovit în ochi de una dintre pietrele aruncate de țigani. Noi am fost chemați în ajutor de către trupele DIAS și am ajuns la fața locului în 15 minute”, povestește Eugen Ionescu, internat în secția Chirurgie II a Spitalului Județean. Celelalte două victime ale măcelului de la Orbic sînt internate cu plăgi împușcate. Vasile Vîțu, de 14 ani, este internat în Chirurgie Infantilă cu o plagă superficială în coaste, iar Cristian Ciubotaru a fost diagnosticat de medici cu o plagă împușcată în scrotul stîng și în zona inghinală stîngă.
Cercetările în acest caz sînt continuate de procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Bacău, care urmează să stabilească cine se face vinovat de măcelul de ieri, de la Buhuși. Pentru a mai liniștii spiritele, în zonă a rămas un pluton de 20 de jandarmi de la Bacău, care vor patrula toată noaptea în zonele în care există pericol de izbucnire a unui nou conflict. (Florin CRĂCIUN, Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns