• militarii angajați vor primi un milion de lei, iar cadrele militare circa un milion și jumătate • jandarmii, care au acționat la Orbic ca să-i scoată pe polițiști din ghearele țiganilor violenți, își amintesc fiecare secundă din intervenția de la Buhuși
Acțiunea jandarmilor de la Orbic nu a trecut neobservată de conducerea Comandamentului Teritorial de Jandarmi. Așa că ei vor fi recompensați material, într-un cadru festiv, de colonelul Nicolaie Rugină, comandantul Comandamentului Teritorial de Jandarmi. „Militarii angajați vor primi un milion de lei, iar cadrele militare în jur de un milion și jumătate de lei”, ne-a declarat colonelul Rugină. Manifestarea va avea loc într-una din zilele următoare.
Jandarmii băcăuani au fost chemați săptămîna trecută pentru a opri războiul iscat între polițiști și țiganii din cartierul Orbic, orașul Buhuși. Dacă nu ar fi fost la timp acolo, turnura evenimentelor ar fi fost cu totul alta. Adică s-ar fi vărsat mai mult sînge și numărul victimelor de ambele părți ar fi fost mult mai mare. „Inițial au plecat din unitate, pe la ora 13.00, două echipaje. Apoi a mai plecat încă o subunitate. Primii care au ajuns la fața locului au intervenit direct în conflict pentru că situația era critică”, ne-a povestit colonelul Vasile Dănilă, comandantul Batalionului Mobil de Jandarmi. Primele două autoturisme cu echipajele de intervenție au sosit la Orbic și au fost nevoite să oprească în stradă, pe drumul județean, apoi au urcat un deal în vîrful căruia se află satul cu pricina. „Era chiciură și noroiul trecera de bocanci, iar noi trebuia să urcăm în fugă un deal cu o înclinație de peste 35 de grade. Cînd am ajuns acolo, am găsit o mare de oameni adunați într-un singur loc și ne-am dat seama că aceea este casa în care s-au ascuns urmăriții general și unde avuseseră loc incidentele. Cînd am intrat în curte erau șase polițiști. Unul era căzut lîngă un gard, plin de sînge, iar pe lîngă noi a trecut și un localnic căruia îi șiroia sîngele din picior”, ne-a povestit unul dintre subofițerii participanți la acțiune.
Sosirea jandarmilor în sat, înșirați pe tot dealul, a creat un moment de confuzie printre localnici, lucru care le-a permis jandarmilor să se apropie de casa în care erau înconjurați polițiștii. Calmul localnicilor a durat doar pînă a fost scos pe poartă primul decedat, dintre cei împușcați de polițiști. „Am mers cu targa în afara porții doar cîțiva metri. Atunci au reacționat cu toții ca la comandă. Au început să arunce în noi cu pietre și bîte. S-a găsit a doua zi la cercetări pînă și un melesteu de făcut mămăligă – susțin jandarmii. Am lăsat mortul jos și ne-am retras din calea lor cu vreo patru metri mai în spate. Am folosit gazele lacrimogene ca să-i mai împrăștiem, am luat din nou targa cu cel decedat, am scos și polițiștii și am reușit să scăpăm din încercuire”, declară ofițerul care a condus acțiunea la fața locului. Tot atunci a fost rănit și sergentul Eugen Ionescu, unul dintre jandarmii care transporta o targă. O piatră aruncată de țigani l-a lovit exact în ochi. Acum este internat la București, la Spitalul Militar, unde i se va face un implant de cristalin ca să-și recapete vederea”, ne-a declarat colonelul Dănilă. În aceste incidente a mai fost rănit și un alt jandarm, Daniel Ceaunaș, căruia i-a fost jupuită o porțiune piele de pe picior. El a fost internat la spitalul Buhuși, unde a fost operat, iar mai tîrziu a fost trimis acasă. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns