UPDATE: Profesorii din Bacău au ieșit la protest în fața Prefecturii.
Profesorii cer o majorare a tuturor salariilor din învățământul preuniversitar, dar Guvernul insistă cu o ofertă pe care sindicaliștii deja au refuzat-o, respectiv acordarea, în lunile iunie şi octombrie, a două prime de câte 500 de lei, pentru personalul nedidactic, și prime de 1.000 și 1.500 lei pentru personalul didactic și didactic auxiliar.
Dascălii sunt nemulțumiți de oferta guvernanților. Sindicatele profesorilor au solicitat creșterea cu 25% a tuturor salariilor din învățământ până în decembrie, iar din ianuarie 2024 să se aplice grilele cu 60%, și salariul unui dascăl debutant să ajungă la nivelul salariului mediu brut pe țară.
„Am cerut o creștere a veniturilor cu 25% – sunt liberi să-și facă calculele necesare și, bineînțeles, actul normativ prin care să fie stipulat ca și garanție că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie și va fi luat în calcul pe viitor a legii unitare a salarizării. Noi am făcut în momentul de față o prezentare a poziției noastre, mai departe rămâne să analizeze și să vină cu un răspuns”, au declarat liderii de sindicat.
Premierul Ciucă a spus că, deși România are a treia creștere economică din UE, Guvernul a oferit deja tot ceea ce a putut oferi. În replică, președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor a spus: „Dacă cineva își poate permite să afirme că a oferit tot ceea ce era de a oferi sistemului de învățământ, cred că ar trebui să coboare puțin cu picioarele pe pământ să mai arunce o privire către unitățile școlare, către cei care lucrează în unitățile școlare. Poate să discute direct cu ei și va vedea cât de departe este de de realitate.”
În briefingul organizat joi seara la Palatul Victoria, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că: „Aici nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte. Nici măcar la mall. Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua având o susţinere financiară verificată, asigurată, consistentă, relevantă.(…) ”.
Guvernul a decis mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie, măsura, „care va fi implementată chiar mâine în şedinţa de Guvern de dimineaţă”, vizând 55.000 de angajaţi, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului. Pentru personalul didactic şi didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie.
Joi, 25 mai, a avut loc în capitală cel mai mare miting din Educație din ultimii 18 ani, la care au participat aproximativ 15.000 de profesori și personal auxiliar din învățământ. Marți, pe 30 mai, este anunțat un nou protest.
Nelu a zis
Dacă au tupeu, cei din preuniversitar blochează Bacalaureatul și EN clasa a VIII-a. Să vedem ce nr de studenți vor fi in toamnă. Au dreaptate cu salariile, dar de ce nu strigă nimic impotriva noii Legi a Educației? Universitarii sunt tot un neam, clan etc. De aceea nu sunt la protest ! Să fie Bacalaureatul mult mai dur, pe filmări nu se uită nimeni, și mai vedem după!
Dan a zis
Stiti ce este mai deranjant la acesti guvernanti? Aroganta, tupeul surori cu nesimtirea. Toti stim ca sunt hoti, corupti, mincinosi, demagogi, dar sunt atat de gretosi prin aroganta lor de calici parveniti, majoritatea dintre ei, incat chiar le trebuie data o lectie prin continuarea grevei generale.
:( a zis
Din pacate nu cred ca guvernantii sunt cei care au de suferit de pe urma acestei greve…lectii.. Daca vreti sa dati o lectie guvernantilor cred ca se pot incerca alte metode, votul ar fi doar una din ele, dar multi alegem sa ne p…m pe el, acum de exemplu bate vantul din sens invers
Ana a zis
o doamna profesoara a spus la TV ca spera sa i se majoreze salariul cu 60%, sau macar sa i se dubleze, sper ca nu este profesoara de matematica, dar chiar si asa, e cam ciudat….
ciuma rosie a zis
Acest santaj va accelera tranzitia de la scoala in format classic, la scoala online, prin parcurgerea unor cursuri si evaluarea competentelor.
In momentul de fata profesorii nu sunt remunerati in functie de KPI de performante…De aici si rata mare de analfabeti functionali si rata mica de trecere la bac (chiar daca un ultimii ani gradul de dificultate al BAC-lui a fost diminuat)
Profesorii cer si spor de vechime mai mare, inclusiv cei care sunt foarte slabi chiar daca 40 de ani au nenorocit generatii…
Riana a zis
Analfabețî funcțional! Poate dacă treceai pe la școala, aflai! Toți in România sunt plătiti după criterii de perfomanță!!! O glumă extrem de bună!
Cetatean a zis
Nu va suparati! Pentru ce fel de economie trebuie sa-i pregateasca scoala romaneasca pe elevi? De ce trebuie sa fie acesti copii niste asi,daca modelele din jur sunt un adevarat fiasco? Si nu vorbim de profesori aici,ci de clasa politica! In niciun caz nu poti sa le ceri copiilor sa fie performanti,cand clasa politica e un zero barat de ani de zile.