Directia Generala a Finantelor Publice Bacau aduce la cunostinta contribuabililor ca prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2.017/2011 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, care a modificat Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 263/2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 362/24.05.2011, au fost instituite noi reguli la procedura a rambursarii taxei pe valoarea adaugata (TVA).
Cum se face determinarea sumei negative a TVA si a sumei de plata a taxei:
u Suma negativa a taxei pe valoarea adaugata (TVA) in perioada de raportare reprezinta excedentul rezultat in situatia in care taxa aferenta achizitiilor efectuate de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF) cu modificarile si completarile ulterioare, deductibila intr-o perioada fiscala, este mai mare decit taxa colectata pentru operatiuni taxabile. Suma negativa a taxei cumulata se determina prin adaugarea la suma negativa a taxei rezultata in perioada fiscala de raportare, a soldului sumei negative a taxei, reportat din decontul perioadei fiscale precedente, daca nu s-a solicitat a fi rambursat si a diferentelor negative de TVA stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii comunicate pina la data depunerii decontului.
u Taxa de plata cumulata se determina in perioada fiscala de raportare prin adaugarea la taxa de plata din perioada fiscala de raportare a sumelor neachitate la bugetul de stat, pina la data depunerii decontului de taxa, din soldul taxei de plata al perioadei fiscale anterioare si a sumelor neachitate la bugetul de stat pina la data depunerii decontului din diferentele de TVA de plata stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii comunicate pina la data depunerii decontului.
Dupa determinarea TVA de plata sau a sumei negative a taxei pentru operatiunile din perioada fiscala de raportare, persoanele impozabile trebuie sa efectueze regularizarile de taxa, prin decontul de TVA.
Prin decontul de TVA, persoanele impozabile trebuie sa determine diferentele dintre suma negativa a taxei cumulata si cea de plata cumulata, care reprezinta regularizarile de taxa si stabilirea soldului taxei de plata sau a soldului sumei negative a taxei. Daca taxa de plata cumulata este mai mare decit suma negativa a taxei cumulata, rezulta un sold de taxa de plata in perioada fiscala de raportare. Daca suma negativa a taxei cumulata este mai mare decit taxa de plata cumulata, rezulta un sold al sumei negative a taxei in perioada fiscala de raportare. (Petru DONE)
Lasă un răspuns