A aparut primul numar de anul acesta, al revistei “Plumb”. Un articol de pe coperta, intitulat “Trezirea din letargie”, semnat Romulus Dan Buznea, se deschide cu un motto semnificativ pentru subiect, din cugetarea ultimului oponent in calea sovietizarii Romaniei, Majestatea Sa Regele Mihai l al Romaniei : “Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie”. In pagini, poezia isi primeste meritatul loc, prin Mircea Bostan, Ion Burlacu, Celestin Antal, Sorina Munteanu, Dumitru Braneanu, Sorin Tilita Dolhesti, Gheorghe Neagu, Ion Dinvale, Tincuta Horonceanu Bernevic, Mihaela Babusanu Amalanci, Liliana Lazar, Dumitru Airinei Adam, elevele Mihaela Madalina Irava si Ecaterina Helga Tabacaru. Grigore Codrescu ilustreaza “fascinatia poeticitatii” in “poezia visului si a iluziei” lui Dumitru Braneanu. Poezia lui Eminescu, drept o ctitorie voievodala, pentru ca poetul asa e intitulat aici, “voievodul limbii noastre romanesti”, este readusa in revista de Ion Lupu. Iar Calistrat Costin, numindu, prezinta cartea criticului litera Nicolae Manolescu, “Viata si carti- Amintirile unui cititor de cursa lunga” Acelasi Calistrat Costin recenzeaza “o carte surpriza”, “Armistitiu cu anii copilariei”, scrisa de Adrian Lungu “. Cunoscutul ziarist si scriitor Ioan Enache este prezentat, la zi aniversara – 60 de ani – de catre C Hanganu. “Sfarsitul lui Constantin Noica si sfarsitul comunismului” sunt schitate de Isabela Vasiliu – Scraba. O foarte prescurtata autobiografie apartine scriitorului de pe malul drept al Nistrului, Theodor Spengler. Este insotita de un fragmen din “Urme proaspete pe prag”. Pe aceeasi pagina, Mircea Bostan, membru al USR, ii cere scuze Hertei Muller. De ce, nu e anevoie de intuit ! Pentru ca societatea romaneasca, nu a iesit “de sub mana de fier a securityatii”, cultura aceeleeasi societati romanesti o cinsteste pe laureata premiului Nobel si isi cere scuze de la ea!
“Bacauanii si Unirea Principatelor este un rezumat istoric al participarii bacauanilor la evenimentele care au premers si au faptuit marile evenimente ale proclaimarii lui Alexandru Ioan l, ca domn al Romaniei Unite. Este semnat de propf. dr. Dumitru Zaharia. Ionel Savitescu vorbeste de monahia Elena Simionovici, autoarea cartii “Pelerin in cautarea luminii”. La zece ani de la reantoarcerea in lumea eterna a lui Gabriel Bacovia, Neculai Plugaru ii face o schita de portret. Adrian Dinu Rachieru, Traian Draganescu, Tanasa Valeriu, Ioana Gherghel sau Stefan Plugaru, cuprind in articole idei cu impact in planul criticii, si fine, si aspre, al luarii de atitudine. “O limba frumoasa si curgatoare : limba romana, care se refera la rescrierea Bibliei, de catre IPS Mitropolit Bartolomeu Anania, este alcatuit de subsemnatul. O incursiune printre protagonistii generatiei optzeciste este itinerata inspre creatia postmodernistului Nicolai Taicutu, de catre Nicolae Pogonaru, iar “gigaenormitatea de natura ortografica este oglindita intr – un pamflet al lui Vasile Hristea. Fragmente din “Inocentul” si “Seful de Post” sunt semnate de Romeo Narcis Sandu si Telu Leonte. Evenimentul editorial scoate la rampa volumul “Plumb”, al lui George Bacovia, editie bilingva, antologie si versiune italiana Geo Vasile.
Revista se inchide “Cu inima in palma”, a lui Florin Tene, in ”Luminile si umbrele Poenarilor”, de Cornel Galben si prin “Slavirea Lui Dumnezeu”, de Ozana KalmusKi Zarea. A doua coperta a revistei gazduieste ilustratii din lucrarile de arta plastica ale bucovineanului Marin Gherasim, precum si un portret al maestrului. (Aurel V ZGHERAN)
Lasă un răspuns