A demarat proiectul Școli curate 2.0, prin care se susține la nivel național un nou mod de a combate corupția în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar. Concret, prin acest proiect se dorește modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară.
În cadrul acestui proiect, cu participanți din Bacău, Cluj, Mureș, Timiș și Vâlcea, vor fi încurajați elevii și părinții să fie activi în viața comunității școlare la nivel școlar și local, sesizând problemele existente și participând la găsirea celor mai eficiente soluții. Pe scurt, organizatorii mizează pe asocierea dintre elevi, părinți și profesori, care să pună presiune pe autorități astfel încât acestea să aloce fonduri adecvate pentru educație, pe școli să își publice transparent bugetele, iar pe inspectoratele școlare să intervină acolo unde este nevoie.
Weekendul trecut, 5 elevi din județul Bacău (Dragoș Stanca, Roxana Floroiu, Cristina Vânău, Ioana Nunu și Cosmina Balcanu), împreună cu Gabi Postolache, coordonator județean, au participat la prima etapă a proiectului Școli curate 2.0.
Aceasta a fost reprezentată de un training la Predeal, în care au fost abordate mai multe teme, precum: organizarea sistemului de educație, activism civic, blogging cetățenesc și PR, echitate în educație și despre modul în care tinerii ambasadori să țină piept autorităților, informații oferite de coordonatorii naționali ai proiectului: Cristian Ghingheș și Alexandru Manda. De asemenea, toți participanții proiectului au avut ocazia să o întâlnească pe Renate Weber, Avocatul Poporului, care le-a oferit informații utile legate de ideea proiectului în întregime, aceasta transmițând solidaritate și interes față de viitoarele noastre demersuri, dar și sfaturi prețioase legate de sistemul juridic, importanța aplicării acestuia și nu numai, axându-se mai ales pe importanța implicării tinerilor în proiecte de activism.
Proiectul, sub denumirea oficială “Responsabilitate socială pentru școli bine finanțate și guvernate la nivel local”, își propune la nivelul celor cinci județe implicate ca până în luna iunie a anului 2021 să obțină:
- Creșterea cu cel puțin 25% a numărului de localități care acordă burse școlare;
- Creșterea cu cel puțin 20% a mediei bugetului alocat educației de către localitățile din fiecare județ;
- Creșterea cu cel puțin 30% a numărului de școli care respectă obligațiile de transparență pe site;
- Convingerea tuturor celor cinci inspectorate școlare județene să iși facă treaba și să monitorizeze alocarea resurselor financiare de către primării.
Pentru mai multe informații puteți accesa www.romaniacurata.ro/scoli-curate sau pagina de Facebook “Școli curate“.
Lasă un răspuns