Ioana Mare a dus Bacaul pe prima treapta a podiumului, la editia 2010 a Olimpiadei Nationale de Istorie. Tinara istoric este eleva in clasa a VIII-a, matematica informatica – intensiv engleza, la Colegiul National „Ferdinand I” din Bacau si studiaza disciplina la care a obtinut prestigiosul premiu cu profesoara Maria Berceanu. Olimpica bacauana a avut de redactat o analiza pe baza unui text despre daco – geti si un eseu despre România moderna. „Subiectele mi s-au parut acceptabile avind in vedere ca m-am pregatit si stiam. Puteam sa primesc orice tema. Ma pregatesc pentru nationala din clasa a VII-a, istoria este insa o pasiune de cind eram la gradinita, imi place ca studiaza realitatile. Nu putem schimba schimba istoria dar putem, daca ne cunoastem trecutul, sa facem din viitor o istorie mai buna”, a spus Ioana Mare. Cistigatoarea premiului I la Nationala de istorie a participat de asemenea la olimpiadele judetene de matematica, limba si literatura româna, chimie si educatie tehnologica, si este la prima participare la etapa nationala a Olimpiadei de istorie. Performanta de a obtine premiul I la nivel national, pentru clasa a VIII-a, i-a fost rasplatita de Ministerul Educatiei cu fabuloasa suma de 120 de lei. „Sincer, ma asteptam la mai mult”, a marturit olimpica bacuana. Pe linga acasta simbolica recompensa financiara Ioana Mare a mai primit un Premiu Special, in valoare de 300 de lei, din partea Primariei municipiului Bacau. Fata a marturisit ca va folosi banii pentru a cumpara un bilet spre Anglia, unde isi va petrece vacanta alaturi de prieteni de la Habitat for Humanity, unde este voluntara. Ioana Mare a mai primit un Premiu Special, in carti, si din partea Asociatiei Nationale a Profesorilor de Istorie din România (APIR – CLIO).
Cinci elevi bacauani, pe lista cistigatorilor
Festivitatea de premiere a Olimpiadei Nationale de istorie, desfasurata anul acesta in Bacau, a avut loc simbata seara, la Casa de Cultura „Vasile Alecsandri”, in prezenta a numerosi elevi, profesori, inspectori scolari, reprezentanti ai unor institutii de cultura si asociatii culturale si a unor autoritati locale. Din cei 322 de elevi de clasele VIII – XII care au participat la actuala editie a competitiei, 96 au obtinut premii si mentiuni acordate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Dintre cei 96, cinci sint elevi din municipiul Bacau. In afara premiul I obtinut la clasa a VIII-a, Bacaul a mai cistigat patru mentiuni, prin elevii Ioana Popa (clasa a VIII-a, Scoala „Mihai Dragan”, prof. Didi Alistar), Catalina Vrabie (clasa a X-a, Colegiul National „Ferdinand I” Bacau, prof. Nicoleta Zarnescu), Daniela Olivia Ghicajanu (clasa a XI-a, Colegiul National „Vasile Alecsandri”, prof. Viorel Cruceanu) si Alexandru Ionut Guta (clasa a XII-a, Colegiul National „Vasile Alecsandri”, prof. Viorel Cruceanu). Eleva Ioana Popa a primit si ea de un Premiu Special de 300 de lei din partea Primariei Bacau. „Clasele mici, a VIII-a, a IX-a, a X-a, mi-au confirmat asteptarile in felul in care au abordat subiectele. La clasa a VIII-a au competente in programa abia de un an si sint impresionat de efortul pe care l-au facut pentru a le intelege. Clasa a XI-a ne-a uimit anul trecut prin rezultatele exctraordinare obtinute. Ma asteptam sa confirmatI, macar, anul acesta. E adevarat este si o programa foarte dificila. La clasa a XII-a, desi s-a vazut ca aveti cunostinte, sinteti inca timizi in a va argumenta opiniile. Vreti nu vreti anul acesta istoria este obligatorie la bacalaureat. Una peste alta, aceasta olimpiada este o reusita, si din punct de vedere organizatoric, fapt pentru care multumim autoritatilor locale si judetene din Bacau”, a declarat Doru Dumitrescu, inspector de specialitate al Ministerului Educatiei, membru al Comisiei centrale a olimpiadei.
Premii speciale pentru „adevaratul cistigator al olimpiadei”
George Catalin Esanu, elev in clasa a XII-a a Colegiului National „Dr. Ioan Mesota” din Brasov, a impresionat prin pasiunea pentru istorie si vointa cu care lupta, din scaunul cu rotile, sa-si mplineasca visele, inclusiv cel de a fi participat la nationala de istorie. El a primit simbata seara un Premiu Special in valoare de 300 de lei, din partea Consiliului Judetean Bacau, si un Premiu Special din partea Societatii de Stiinte Istorice Bacau. Istoricul Ioan Mitrea, presedintele filialei bacauane a Societatii, l-a numit pe elevul brasoveam „adevaratul cistigator al acestei olimpiade, pentru pasiunea pe care a dovedit-o pentru istorie, pentru vointa si tenacitatea sa”. Pe lista celor care l-au premiat pe Catalin Esanu s-a numarat si Universitatea „Babes Bolyai”, Cluj Napoca.
Un gind pentru Polonia
Cei aproape 500 de participanti la festivitatea de premiere au tinut un moment de reculegere pentru victimele accidentului aviatic care a indoliat Polonia.
(Laura HUIBAN)
Anonim a zis
nu inteleg de ce trebuie rasplatiti toti elevii cu bani: pe vremea lui ceuasescu nici macar un suc nu primeam…si nici nu simteam nevoia, acum imediat avem pretentii! elevii invata pentru propriile cariere, nu pentru a fi recompensati! parerea mea.
andreea a zis
ei bine, premiul in bani este o motivatie in plus pentru fiecare elev si mi se pare normal sa fie stimulati astfel avand in vedere ca poate unii dintre ei nu au venituri atat de mari si astfel banii sunt folositi pe carti/rechizite/haine. Ba chiar ar f trebuit sa le dea mai mult, cand auzi „suma fabuloasa de 120 de lei” parca ti se pare bataie de joc, numai „fabuloasa” nu e suma asta.
„pe vremea lui ceuasescu nici macar un suc nu primeam” si ce era mai bine asa? mie mi se pare un lucru bun, ca tara a evoluat macar atat cat sa recompenseze cu ceva eforturile unor copii care au pierdut multe zile doar invatand in plus, spre deosebire de restul care habar nu au nici materia predata in clasa.
DIANA a zis
http://www.facebook.com/pages/Bacau-Romania/NU-RECOMAND-sc-de-soferi-EMI-TRANS-din-BACAU/113677341982742?ref=mf