Camera Deputaților a adoptat miercuri, cu 309 voturi pentru și o abținere legea mirosului. Mai exact, proiectul de lege prevede ca operatorii economici care generează mirosuri deranjante vor fi nevoiți să reducă disconfortul olfactiv. Proiectul a fost adoptat și de Senat și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Conform noii legi, firmele care produc disconfort olfactiv vor fi nevoite să realizeze un plan de gestionare a disconfortului olfactiv, în caz contrar putând fi chiar închise de primării. De asemenea, se pot aplica o serie de amenzi pentru poluatori.
Ce prevede legea
- Reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv.
- Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.
- La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.
- Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.
În municipiul Bacău, principala companie care pică sub incidența noii legi este Agricola SA, împotriva căreia foarte mulți locatari din zona de nord a orașului au depus reclamații. De multe ori, cetățenii din aceste zone se plâng că trebuie să suporte mirpsuri îngrozitoare care vin de la abatoarele Agricola SA. Dacă până acum exista un vid legislativ pentru a reglementa această situație, acum, atât Primăria, cât și Garde de Mediu pot interveni la reclamațiile cetățenilor.
Puiul Fericit a zis
În partea de nord si centrul Bacaului zilnic se simte mirosul de la Agricolă. Ar fi trebuit închise de mult activitățile astea din mijlocul zonelor prezidențiale. Si pentru cei care cred ca Agricolă a fost ca Adam în Rai sa stiti ca toata zona Calea Moldovei era plina de case cu mult timp înainte ca idioți de șef de partid PCR sa construiască fabrici in mijlocul orașului.
gogu a zis
esti doar puiul nefericit
daniel a zis
se numesc zone rezidentiale!
Adrian a zis
Stau in zona omv Mioritei ,se simte miros adesea!!!Domnii de ka Agricola nu vor sa-si diminueze profiturile si sa cheltuie bani pentru modernizarea fermelor.Mai vindeti din limuzinele germane si fiti cu bun simt fata de cei care va cumpara produsele!!!
Angela a zis
Vara, in zilele caniculare e un adevarat infern, seara cand deschizi sa intre aer te invadeaza un miros cadaveric, insuportabil. Aceeasi poveste zilnic pe toata Calea Moldovei.
Popa Mircea a zis
Aaaaaaa……. stai sa vezi eu, stau in varf de munte in zona Alpilor, si vine un miros de la Abatoarele si fermele de la Agricola…., incat m-am mutat in Australia si ce sa crezi , caci nici acolo nu am scapat de mirosurile de la Fermele Agricola. Doar dupa ce am facut un dus cu apa calda, mirosurile s-au mai diminuat. Din cauza asta este recomandat sa facem din cand in cand un dus, dar cu apa calda.
Van a zis
Popa Mircea esti cumva vreun semimanager la Agricola ? La cum gandesti esti sigur. Populatia nu e obligata sa suporte deseurile unei companii care mituieste incontinuu autoritatile locale . Garda de mediu doarme. …pe bani
Andrei a zis
Pentru cei care sunt curioși, această lege a fost inițiată de un deputat USR.
valibc a zis
sunt curios cu ce aparat o sa masoare mirosul!