• ziariștii s-au făcut de rîs în fața peștilor • 40 de concurenți așezați de-a lungul lacului n-au izbutit să prindă decît cinci peștișori • supărarea pescarilor a fost „tratată” după concurs cu o saramură și o ciorbă de pește excelente
În viața fiecăruia sînt momente despre care ai vrea să se vorbească cît mai puțin. Cu atît mai mult, atunci cînd este vorba despre un concurs de pescuit la care ai participat și toți din jurul tău știu acest lucru. Și mai știi că rezultatul final este același ca la începutul competiției. Cînd se mai pune problema să așterni pe hîrtie și să-ți povestești propriul dezastru, cuvintele pălesc.
Pentru cei care nu au aflat încă, spunem că sîmbătă, la Antohești, 40 de ziariști, și cam tot atîția chibiți, au luat parte la cea de-a treia ediție a Cupei Presei. Înarmați cu scule mai mult sau mai puțin performante și cu momeli dintre cele mai variate, jurnaliștii băcăuani și corespondenții locali ai ziarelor și posturilor de televiziune centrale s-au trezit cu noaptea-n cap ca să fie primii la un eveniment pe care l-au așteptat de un an de zile. Ca de fiecare dată în ultimii trei ani, gazda jurnaliștilor a fost inginerul Constantin Șoșu, patronul firmei Soma, și inginerul Florin Albu, șeful de fermă de la Antohești. Deși startul s-a dat destul de tîrziu, puțin după ora 9.00, la care adevărații pescari au juvelnicele deja rotunjite de pește, vremea bună și lacul – oglindă anunțau rezultate deosebite. Mai ales că peștii colcăiau, și se știa faptul că ei nu văzuseră altă mîncare în viața lor decît momeala aruncată de pescari. Încălziți de cafeaua și țuica oferite din belșug încă de dimineață de organizatori, concurenții nici nu au simțit cum au trecut primele două ore. Lansetele stăteau liniștite, la fal ca la început, ca și plutele. Timpul parcă se oprise în loc. Cea care a „spart gheața” a fost prezentatoarea programului matinal de la Alfa TV, Oana Boantă, care a reușit să prindă un șalău. Era prima oară cînd avea în mînă un pește adevărat. De baltă. După chiotele de rigoare, pe lac s-a făcut din nou liniște. Cruntă. Al doilea pe lista marcatorilor a fost Cristian Blănuță, redactor la secția „Sport” a „Ziarului de Bacău”. Era minutul 75 din cel de-al doilea mitan cînd Cristi, cu o smucitură care ar fi făcut-o să roșească și pe Mihaela Melinte, a reușit să redea societății încă un șalău. Au mai urmat alți doi, dar ei au contat prea puțin în economia partidei. Zarurile păreau să fi fost aruncate, cînd s-a trezit din somnolență și Dana Munteanu, corespondent Pro TV, s-a frecat bine la ochi și și-a șoptit în barbă că ar fi bine dacă nu ar pleca acasă cu mîna goală. Și a dat lovitura. Tot cu un șalău, care, în final, a cîntărit mai mult decît al lui Cristi, cu tot cu cele două imitații de pește pe care colegul nostru le mai prinsese. Este inutil de precizat că la începutul concursului Dana n-avea nici de unele și că era prima oară cînd arunca un băț în baltă. La cîteva standuri distanță, între aceste capturi, Oana Boantă a trecut, în doar cîteva momente, de la extaz, la o cruntă agonie. Asta deoarece nici ea nu știe cum, dar a reușit să prindă un caras, pe care l-a plimbat prin aer, l-a scos pe mal și, cînd s-au văzut față-n față, peștele a zbughit-o în adîncuri. Poate că i-ar fi adus locul întîi.
Cam asta a fost, în cîteva cuvinte, filmul partidei de pescuit de sîmbătă. A urmat festivitatea de premiere, cu Dana Munteanu, Cristian Blănuță și Oana Boantă pe primele locuri, la individual, și TV Alfa, Ziarul de Bacău și Pro-TV, la echipe. Ca de obicei, abonații la „lingura de lemn” au fost și în acest an colegii noștri de la Radio Vox T. Țineți-o tot așa! Și la anul mai este o zi!
După decernarea premiilor, colega noastră Mirela Romaneț a găsit de cuviință că nu trebuie să plece acasă cu traista goală. N-avea nici un premiu de ridicat, așa că a stat pe capul lui Constantin Șoșu pînă i-a dat ei peștele, de vreo patru kilograme, pe care acesta îl prinsese în timpul concursului. Ca treaba să fie în regulă pînă la capăt, s-a instituit un premiu special: cel mai gralben tricou. Pe care, evident, îl purtase Mirela Romaneț în ziua cu pricina și la care trăgeau toate muștele de pe baltă.
Premiile oferite de sponsori au fost substanțiale și au constat în echipament de pescuit oferit de Florin Lozincă, patronul magazinului Pescarul Român, torturi de la Cofetăria Crizantema, articole sportive de la Abis Design, cine romantice de la Inter Tour, superbe buchete de flori de la Florăria Maria din Piața Centrală, diplome, cupe, și multe, multe altele. La reușita manifestării și-au mai adus contribuția SC Soma SRL și Societatea Vînătorul și Pescarul Sportiv, Selena, Esox, Albrau- Bere Coroana, European Drinks, Răducan Ion, director general Pambac, în nume propriu și al firmei pe care o conduce, Clinica Chinovet, prin doctorul Florin Velisar, Ro Cond, SC Luvis, Neștian Costică, Crizantema, Societatea de asigurări Unita, Verena Trans, SC Copanex- distribuitor de pește proaspăt și congelat, Sanirom, și AZIA Security. Echipa „Ziarului de Bacău” ține să-i mulțumească în mod deosebit lui Florin Lozincă, patronul magazinului Pescarul Român, pentru ajutorul logistic și material oferit cu ocazia competiției. Aceleași mulțumiri și pentru inginerul Constantin Șoșu, care, ca în fiecare an, a reușit să fie la înălțimea renumelui pe care l-a cîștigat în lumea oamenilor de afaceri.
Ca orice concurs care se respectă, finalul a fost unul apoteotic, scăldat în țuică, bere, vin. Nu puteau să lipsească ciorba de pește picantă, pregătită „ca să-ți sară căciula din cap”, de inginerul Constantin Buculei, șeful de fermă de la Podu Turcului, și tradiționala saramură, ai cărei artizani au fost soții Rodica și Mitică Tomozei. La sfîrșit, cei 37 de concurenți care au privit în gol timp de patru ore au plecat spre casă, avînd o singură obsesie: aceea de a scoate din vocabular, cel puțin pînă la anul, cuvinte ca pește, pescar, sau pescuit. Alte amănunte despre concursul de la Antohești, în pagina specială a ” Ziarului de Bacău” de vineri. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns