• prin Agenția pentru Dezvoltare Nord-Est fiecare proiect poate primi cinci milioane de euro • un sfet din valoarea eligibilă este asigurată de stat • se finanțează proiecte din turism, transport regional, reabilitarea zonelor industriale și dezvoltarea infrastructurii de afaceri
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord – Est (ADRNE) a lansat ieri, 16 septembrie, Schema pentru Proiecte Mari de Infrastructură Regională din cadrul Programului Phare 2004 – 2006 – Coeziune Economică și Socială. Sprijinul financiar nerambursabil al Uniunii Europene dedicat acestei componente este de de 32,78 de milioane de euro numai pentru Regiunea Nord-Est. La această sumă se adaugă contribuția acordată de guvernul României. „Fondurile disponibile odată cu lansarea acestei scheme – a declarat, cu acest prilej, directorul ADRNE, Constantin Apostol – reprezintă o șansă reală pentru regiunea noastră. Sînt convins că vom primi multe proiecte valoroase „. În Regiunea Nord – Est vor fi organizate sesiuni de informare, seminarii și cursuri de instruire pentru aplicanți, privind modalitatea de întocmire a cererilor de finanțare. Cererile se depun la sediuil ADRNE din Piatra Neamț pînă pe 17 decembrie, inclusiv. Din Regiunea de Dezvoltare Nord – Est fac parte județele Bacău, Neamț, Iași, Suceava, Vaslui și Botoșani.
De banii puși în joc de Comunitatea Europeană pot beneficia autoritățile publice locale – consiliul județean și consiliile locale municipale și orășenești. De asemenea, intră în calcul și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Solicitanții pot forma asociații cu alte autorități eligibile (consilii județene, consilii locale orășenești și CNADNR) și cu autoritățile locale din mediul rural – consilii locale din comunele județului Bacău și ale județelor din Regiunea Nord – Est. Cu toate acestea, consiliile locale rurale nu sînt considerate a fi solicitanți eligibili de sine stătători.
Scopul proiectelor care vizează turismul este să dezvolte și să îmbunătățească infrastructura destinată activităților din domeniu sau infrastructura pentru creșterea atractivității zonelor turistice existente. În acest fel, ele trebuie să creeze condiții pentru dezvoltarea viitoare și diversificarea serviciilor din domeniu turismului și să conducă astfel la creșterea duratei vacanțelor, a sumelor cheltuite de un turist și la o mai bună utilizare a capacităților de cazare. O atenție specială trebuie acordată turismului balnear.
Proiectele pentru transportul regional vor urmări îmbunătățirea sau construirea de noi drumuri de centură și șosele ocolitoare care asigură legătura între drumurile naționale. De asemenea, trebuie să urmărească și creșterea calității drumurilor județene și a măsurilor de siguranță a traficului, în vederea creșterii ratei de folosire a acestora.
Pentru reabilitarea zonelor industriale, proiectele se vor adresa zonelor industriale părăsite sau abandonate ori insuficient folosite, care pot prezenta o degradare de mediu. Ele vor fi concentrate pe îmbunătățirea, reabilitarea și posibila schimbare a destinației acestora în vederea îmbunătățirii climatului socio-economic și de mediu și vor permite astfel dezvoltarea locațiilor de afaceri pentru parcuri tehnologice și industriale.
Pentru infrastructura de afaceri, proiectele va răspunde nevoilor regionale de creare de locuri de muncă și de dezvoltare economică. Proiectele selectate vor viza dezvoltarea infrastructurii destinate activităților economice din ariile afectate de restructurarea industrială, unde există o dinamică ridicată a investițiilor străine și/sau a creării de întreprinderi mici și mijlocii. Este de așteptat ca proiectele să conducă la o creștere a cererii de ocupare a noilor locații. Obiectivele vor include dezvoltarea unui număr de zone strategice cu potențial de maximizare a noilor locuri de muncă și vor furniza oportunități pentru exinderea afacerilor și a investițiilor străine private care intenționează să se stabilească în zonă.
Care sînt condițiile de finanțare
Durata de execuție a lucrărilor nu trebuie să depășească 20 de luni calendaristice. Contribuția Phare are un plafon de maxim 5 milioane de euro pentru un proiect, reflectată într-o cofinanțare de la bugetul de stat (25%). Beneficiarii proiectelor trebuie să asigure și ei o contribuție locală de cel puțin 10% din totalul costurilor eligibile. Contribuția locală va fi furnizată numai în numerar, iar contribuția în natură nu este permisă. Solicitanții trebuie să remarce că 10% este un minim și că nu există stabilit un maxim pentru contribuția locală. Valoarea totală eligibilă a unui proiect trebuie sa fie de minim două milioane de euro, iar contribuția maximă din fonduri Phare este de cinci milioane de euro.
Aplicațiile trebuie trimise în plic sigilat, fie prin poștă – recomandat, fie prin curier sau pot fi depuse personal (contra unei confirmări de primire, semnată și datată) la Agenția de Dezvoltare Regională Nord – Est din Piatra Neamț (ADRNE). Aplicațiile trimise prin orice alte mijloace (de exemplu prin fax sau e-mail) sau depuse la orice alte adrese vor fi respinse. De asemenea, aplicațiile (formularul de cerere de finanțare, toate anexele și documentele suport) trebuie depuse într-un exemplar original și trei copii – îndosariate sau capsate. Toate întrebările și nelămuririle solicitanților pot fi trimise prin e-mail sau fax cu 21 de zile înainte de termenul limită, la ADRNE. Pentru aceasta, trebuie să se indice în mod clar denumirea programului și a schemei de finanțare. (Petru DONE)
Lasă un răspuns