• biserica poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” • noul lăcaș de cult a fost ctitorit cu sprijinul financiar al secretarului de stat și al Irinei Jianu, inspector general în cadrul MLPTL
Mii de credinicioși din comuna Berești Tazlău și din împrejurimi, precum și din Vrancea, Neamț, Iași, au participat duminică, 20 octombrie, la sfințirea unei noi biserici în comună. De la primele ore ale dimineții, credincioșii s-au adunat în curtea noului lăcaș de rugăciune pentru a primi cum se cuvine soborul de ierarhi și oficialitățile. Zeci de copii, unii dintre ei îmbrăcați în costume naționale, au format o alee din flori de toamnă pentru a întîmpina soborul care urma să țină slujba de sfințire și Sfînta Liturighie, pentru prima oară în Berești Tazlău.
În jurul orelor 9.30 și-au făcut apariția în comună, Înalt Prea Sfințitul Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Prea Sfințitul Ioachim, Episcopul Hușilor, și Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, alături de care s-a aflat un sobor de preoți slujitori, alcătuit din stareți de la mănăstirile din jurul Bacăului și din Iași, precum și preoți din Moinești, Bacău și zonele învecinate comunei Berești. La acest moment cu profunde semnificații spirituale pentru toată comunitatea băcăuană nu au lipsit principalii ctitorii ai acestui lăcaș de rugăciune, Sergiu Sechelariu, secretar de Stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței, și Irina Jianu, inspector general în siguranța construcției din cadrul aceluiași minister. Lor li s-au alăturat prefectul Radu Cătălin Mardare, subprefectul Gabriel Vlase și Dumitru Sechelariu, primarul orașului Bacău. După slujba de sfințire oficiată de cei trei ierarhi moldoveni, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel le-a spus credincioșilor că „toți credincioșii, bărbați și femei, se vor putea închina în Sfîntul Altar al noii biserici pînă la miezul nopții”.
Apoi, pe o scenă improvizată în curtea bisericii, a fost săvîrșită Sfînta Liturghie. În tot acest timp credincioșii au intrat să se închine și să sărute Sfînta Cruce, Sfînta Evanghelie și Sfînta Masă.
La sfîrșitul slujbei, preotul paroh Dragoș Popa a primit din partea înaltului ierarh brîul roșu, adică gradul onorific de iconom stravrofor pentru înalte merite, iar preotul Daniel Popa, preot II la aceeași biserică, titlul de sachelar.
„La poporul român Biserica Ortodoxă a fost factorul esențial în educarea și formarea oamenilor”, a spus Sergiu Sehelariu, în timp ce Irina Jianu a afirmat că ajutorul acordat acestui sfînt lăcaș reprezintă „o investiție de suflet”.Preotul paroh, Dragoș Popa, aflat la prima ctitorie din temelie a unei biserici a spus că „este cel mai frumos moment și cea mai mare bucurie a vieții după mulți ani de păstorire.” (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns