La începutul lunii mai a început campania de vaccinare împotriva antraxului, imunizarea fiind aplicată la toate cabalinele, bovinele, caprinele și ovinele, după împlinirea vârstei de o lună.
Acțiunea profilactică are loc o dată pe an, înainte ca animalele să fie scoase la pășunat. De vaccinare se ocupă medicii veterinari de liberă practică din comune și orașe și se realizează în gospodăriile oamenilor și în toate fermele și exploatațiile comerciale autorizate/înregistrate sanitar veterinar. În cadrul gospodăriilor, vaccinarea este gratuită pentru proprietarii de animale, costul acestei acțiuni fiind suportat de la bugetul de stat. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău reamintește proprietarilor de animale că trebuie să permită accesul medicilor veterinari în gospodării pentru a vaccina animalele.
În cadrul exploatațiilor comerciale, costurile pentru realizarea vaccinării sunt suportate de către proprietarii acestora. Antraxul este o boală infecțioasă mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic dată fiind rezistența deosebită a sporilor și transmisibilitatea lor la om. Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infecții cu antrax: cutanat, printr-o leziune a pielii, gastrointestinal și orofaringian, prin ingestia de alimente contaminate, și antrax respirator, prin inhalarea sporilor. Dintre cele patru forme, antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent. Perioada medie de incubație pentru antrax este de până la 7 zile, dar poate dura 60 de zile sau mai mult până la apariția primelor simptome – ganglioni limfatici măriți în apropiere de zona cu leziunea cutanată, febră, migrene și o senzație de disconfort.
Lasă un răspuns