Până pe 8 iulie, absolvenții claselor a VIII-a sunt așteptați să completeze opțiunile în fișele de înscriere pentru liceu. Elevii și părinții acestora vor fi asistați de diriginții claselor a VIII-a, iar completarea opțiunilor se poate face fie în unitatea de învățământ absolvită, fie prin formular transmis electronic.
Potrivit ierarhiei județene a mediilor de admitere, 10 elevi din județul Bacău au media 10, deci au șanse să intre exact la prima opțiune. Cei zece provin din municipiul Bacău – Colegiul „Ferdinand I”, Școala „Al.I.Cuza”, Școala „Spiru Haret”, Colegiul „Gheorghe Vrănceanu” și Școala 10, la care se adaugă un elev de la Școala Gimnazială Traian și unul de la Școala „George Călinescu” Onești. 740 de elevi au medii de admitere între 9 și 10. La polul opus, 901 absolvenți de gimnaziu vor fi repartizați la liceu chiar dacă au medii între 2 și 5.
În planul de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021 sunt propuse 140 de clase cu 3920 de locuri pentru clasa a IX-a învățământ de zi și 75 de clase cu 2108 locuri în învățământul profesional (inclusiv dual).
Elevii sunt repartizați în ordinea opțiunilor lor și a numărului de locuri libere la respectivele instituții de învățământ.
La încheierea cursurilor anului școlar 2019-2020 din cei 6054 de elevi înscriși în clasa a VIII-a, 26 erau repetenți, 172 corigenți, 191 amânați anual, iar 5.665 elevi s-au înscris la Evaluarea Națională. Dintre ei, doar 5.034 au susținut probele.
Srudza Pelkojatt a zis
Sistemul de introducere a datelor era, pana anul acesta, simplu. Parintele venea cu copilul, completa o hartie cu codurile dorite, hartia mergea la secretariat, era introdusa electronic, se tiparea rezultatul, parintele verifica acele coduri ca sa corespunda cu ce a scris el de mana, semna si gata, ura si la gara. Anul acesta, gratie imbecilitatii care guverneaza Romania, introducerea datelor se face la un centru national, ceea ce obliga parintele sa vina DE DOUA ORI la scoala, adica in felul acesta creste riscul de imbolnavire. Ba chiar o sa vina multi de trei ori, pentru ca riscul ca daca la Bucuresti se citeste eronat un cod scris de mana de catre un parinte, hartia electronica nu corespunde cu originalul manual, deci parintele va sesiza problema, iar se trimit actele la Bucuresti, trece alta zi, iarasi vine omul la scoala…