Creștinii ortodocși au intrat începînd de luni, 7 iunie, după Duminica Tuturor Sfinților, în perioada cunoscută sub denumirea de Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Acesta se va încheia în ziua de 29 iunie. Este orînduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Totodată prin ținerea acestui post se cinstesc darurilr Sfîntului Duh, care s-au pogorît peste Sfinții Apostoli la Cincizecime și care se revarsă în fiecare an peste Sfinții Apostoli la Cincizecime și care revarsă în fiecare an peste Biserică la sărbătoarea Rusaliilor, împărtășindu-se din ele și credincioșii. De aceea în vechime acest post se numea Postul Cincizecimii. Despre vechimea acestui post au depus mărturie Sfinții Părinți ai Bisericii. Se pare că la început postul acesta era ținut numai în cercurile monahale și abia mai tîrziu s-a extins și la credincioșii din lume.
Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, postul Sîmpetrului are o durată variabilă de la an la an, deoarece începutul lui este în funcție de data variabilă a Paștilor.
Postul Sfinților Apostoli este mai puțin aspru ca postul Paștilor. Conform Pravilei celei Mari și Învățăturii pentru posturi, în zilele de luni, miercuri și vineri se mănîncă legume fără untdelemn, marți și joi aceleași cu untdelemn (și vin), iar sîmbătă și duminică se mănîncă și pește. Dezlegarea la pește se dă și luni, marți și joi, cînd cade sărbătoarea unui sfînt mai important. La hramul unei biserici și la Nașterea Sfîntului Ioan Botezătorul (24 iunie) se dă dezlegare la pește în orice zi a săptămînii ar cădea.
La credincioșii romano-catolici, acest post e redus la o singură zi, respectiv ajunul sărbătorii Sfinților Petru și Pavel, adică 28 iunie. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns