De azi, în Bacău (17 sectoare: străzile Bogdan Voievod,Constantin Ene, Gării, Oituz, Mihai Eminescu, Avram Iancu, Nicolae Titulescu, Banatului, Ioniță Sandu Sturza, Caișilor, Fundătura Trotuș și Ion Ghelu Destelnica, Șoimului) și Letea Veche (11 sectoare, în satul Letea Veche) a început recensământul de probă.
Recensământul de probă care a început acum are rol doar de a testa procedurile de lucru, câți băcăuani vor reuși să se autorecenzeze și câți pot folosi un mijloc tehnologic pentru a completa formularele. Datele colectate la acest recensământ de probă nu vor fi incluse în nici o statistică. Chiar și așa, completarea chestionarelor pentru cei cuprinși în sectoarele de test este obligatorie, conform legii.
„Fiecare persoană din sectorul de recenzare trebuie să parcurgă o etapă de preînregistrare pe siteul Institutului Național de Statistică. Poate face acest lucru accesând codul QR din pliantul primit în cutia poștală. Pe adresa de email va primi un link pentru accesarea chestionarului. Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil smart, tabletă, laptop sau PC”, se arată în informarea de pe siteul Direcției de Statistică.
Etapa de autorecenzare se încheie pe 16 martie. După această perioadă, în ultima săptămână din martie, recenzorii se vor deplasa pe teren, pentru realizarea interviurilor față-în-față, în cazul persoanelor/gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua auto-recenzarea.
Statisticienii amintesc că datele individuale furnizate de către persoanele fizice sunt confidențiale și nu pot fi divulgate niciunei persoane/instituții, fiind utilizate doar în scopuri statistice. Întrebările din chestionare sunt despre statutul personal, social, economic. Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete, fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față-în-față cu un recenzor, sunt obligatorii, conform prevederilor OUG nr.19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor din România runda 2021, modificată și aprobată prin Legea nr.178/2020.
Spre deosebire de recensămintele anterioare, la recensământul care va avea loc în 2022 (martie-iulie) nu se vor folosi formulare pe hârtie deloc. Autoritățile iau în calcul, pentru cei care nu au dispozitive electronice, montarea unui calculator la primăriile din tot județul, pentru completarea chestionarelor, cu ajutorul unei persoane desemnate în acest sens.
Lasă un răspuns