• Elena Adochiței, mama unui tînăr cu handicap, a acuzat angajații DJAS că iau mită și că sînt răuvoitori • femeia s-a prezentat să ridice biletele de călătorie, dar a fost refuzată pentru că, spun funcționarii DJAS, le ridicase deja • martorii și conducerea unității susțin că femeia mirosea a alcool • suparată că pleacă cu mîna goală, femeia a întors instituția cu fundul în sus
Direcția Județeană de Asistență Socială (DJAS) din Bacău a fost ieri, scena unui scandal de proporții. Actorii au fost angajații instituției pe de o parte, iar de partea cealaltă o femeie din Helegiu. Elena Adochiței s-a prezentat la sediul instituției pentru solicita biletele de călătorie pentru fiul ei, Paul Petru, care este handicapat. Paul Adochiței are 21 de ani și suferă de oligofrenie. Pentru că este handicapat de grad doi, el beneficiază, printre altele, și de șase bilete gratuite de transport pe tren sau pe autobuz. De la aceste tichete a izbucnit întregul circ. Femeia a cerut biletele, dar a fost refuzată, de la ghișeul instituției spunîndu-i că biletele au fost deja ridicate. Numai că Elena Adochiței a spus foarte ferm că nici ea și nimeni altcineva din familie nu a ridicat nici un bilet.
Supărată că nu rezolvă problema, Elena Adochiței a intrat în biroul directoarei Rodica Pădureanu să își ceară drepturile. Aici ea a acuzat-o pe funcționara de la ghișeul unde se repartizează biletele că ar fi luat șpagă „o plasă” de la o altă persoană, pentru a-i da biletele. „M-am săturat să bat drumul la Bacău. Să mi se dea ce i se cuvine băiatului meu! E a treia oară cînd vin anul acesta aici și mereu am plecat fără să rezolv problema. Mi-au cerut acte peste acte și copii de tot felul, și acum, cînd le-am adus, mi-au spus că mi-am ridicat deja biletele. Dar eu nu am luat nimic. Își bat joc de noi. Au impresia că, dacă sîntem de la țară, sîntem și proști. Am văzut eu cum doamna de la ghișeu a luat acum o plasă, ca să dea mai repede bilete altcuiva”, a susținut femeia în fața directoarei.
A dispărut sacoșa dată drept mită
Împreună cu directoarea Pădureanu, am mers în cămăruța unde se eliberează tichete de călătorie, în speranța că vom vedea plasa primită de salariată drept mită. Controlul nu a scos la iveală nimic, iar matorii care stăteau la coadă au declarat că angajata nu a primit nici o plasă și că femeia carea început scandalul mirosea a alcool. În fața evidențelor, femeia din Helegiu și-a schimbat punctul de vedere. „Eu am văzut-o tura trecută cînd am venit după bilete pe domnișoara Liliana luînd plasa”, a spus Elena Adochiței.
Scandalul a continuat însă, pentru că femeia nu a vrut să plece fără biletele de drum . Conducerea instituției a refuzat însă să-i elibereze altele, deoarece pe legitimația de persoană cu handicap a tînărului și în actele instituției acestea apăreau ca fiind ridicate chiar de Elena Adochiței. „Am luat în luna ianuarie trei bilete și în iulie trebuia să le iau pe celelalte trei. Asta e a treia oară cînd vin degeaba aici. Îmi cer dreptul și nimic altceva, dar le place să mă poarte pe drumuri. Îmi spun că le-am luat în martie, dar eu nu am ridicat nimic. Am plătit din banii mei drumul la spitalul din Onești pentru analizele băiatului. Ba, am mai luat și amedă la Helegiu, de 115.000 de lei, că m-a dus șoferul la postul de poliție pe mine și băiat, pentru că am venit de la Bacău fără bilet”, s-a plîns Elena Adochiței.
Mărul discordiei este o ștersătură dintr-un carnet
În replică, cei de la DJAS Bacău susțin că ei au acordat biletele conform legii. „Aceste bilete le avem în gestiune, sînt înseriate și nu se poate să rămînă cineva fără bilet. Atunci cînd o persoană ne solicită legitimația de călătorie, completează o cerere tip, adaugă la dosar copia după buletin, precum și copia de la buletin a celui care ridică tichetele. Tichetele se acordă în baza certificatului de persoană cu handicap și băiatul în cauză are dreptul la șase bilete: trei la început de an și trei la sfîrșitul acestuia. Legitimația băiatului a fost ștearsă în locul unde este trecut termenul de valabilitate și poate de aici s-a produs confuzia. Singura greșeală este că, din cauza ștersăturii de pe legitimație, tînărul și-a primit biletele în martie în loc de luna iulie, cum era firesc. Dar mama lui a ridicat cele șase bilete pe anul trecut, cele trei pe anul acesta și mai are dreptul la încă trei tichete pînă în luna iulie a anului viitor”, a explicat directoarea Pădureanu. Explicațiile conducerii și angajaților DJAS Bacău nu au mulțumit-o de fel pe femeie, care a amenințat că va face plîngeri și la București. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns