Pensiunea „Loredana” din Hemeiusi a gazduit a sasea editie a Festivalului placintelor. Organizatorii, Filiala Bacau a Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), Consiliul Judetean, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola si Consiliul Local Hemeiusi au invitat concurenti din mai multe zone ale tarii, care s-au intrecut in diferite retete de placinte. Festivalul a cuprins concursul de placinte, program folcloric, prezentare de obiecte traditionale si produse ecologice, simpozioane si un scurt periplu prin mai multe pensiuni turistice din arealul rural bacauan. Vedetele festivalului, cum era de asteptat, au fost placintele. Asa ca, dupa jurizare s-a dat semnalul „La placinte, inainte!” si toti invitatii au dat ghes sa deguste specialitatile. Au avut de ales intre placinte cu mere, brinza dulce, brinza iute, de burduf, placinte cu ciuperci, carne, invirtite, placintele cu ceapa sau babic, fiecare dupa zona de provenienta a concurentului. Buzoienii au venit cu o reteta traditionala de placinta, cu babic si ardei iute, babicul fiind un fel de salam de vita, foarte picant, patentat de zona respectiva. Altii au mers pe variantele traditionale, imbunatatite cu metode proprii, numai de ei stiute, ca sa lase clientului gura apa. „Noi sintem de la Bran si avem o placinta cu brinza, traditionala in zona noastra”, ne-a declarat doamna Mioara, una dintre veteranele concursului si unul dintre cei care au pus bazele ANTREC. Juriul a deliberat, iar la final nimeni nu a avut de pierdut. Cei desemnati drept premiantii acestei editi au primit produse de patiserie. Ei sint: pentru cea mai gustoasa placinta premiul a mers la Neamt, la Pensiunea „Iris”, pentru cea mai originala, „Mon amie”, Buzau – placinta cu babic, cea mai frumoasa placinta Pensiunea „Trifoi” din Hirja, cea mai spectaculoasa prezentare „Anselmo” Oituz – un cufar plin cu minciunele, cea mai diversificata gama de placinte, zece feluri, Pensiunea „Soimul” Comanesti, cea mai mare placinta – „Mama Cozonacilor” din Bran, cea mai dulce placinta a fost declarata baclavaua constantenilor, cel mai tinar placintar de la Pensiunea „Maria” din Moeciu, de 20 de ani, cel mai experimentat, Tereza Farcas, din Faraoani, iar premiul ANTREC Bacau a mers la colegii din Vrancea, pentru exponate, dar si momentul de degustat vinuri organizat de acestia. De la placinte, invitatii au trecut sa petreaca linga gratarele incinse, cu mici, cirnati, friptura si bere. „A fost o editie reusita si sper ca, asa cum ne-am obisnuit, va avea continuitate, de la an la an. Ii multumesc cu acesta ocazie doamnei Beatrix Grigoras, sufletul intregii manifestari”, a declarat Cristina Partal, noul presedinte ANTREC la nivel national.
Lasă un răspuns