Radu Timofte, fost director al Serviciului Român de Informaţii, a decedat luni dimineaţă, au declarat pentru AGERPRES surse social-democrate.
Alexandru-Radu Timofte s-a născut pe 7 aprilie 1949 în comuna Horia din judeţul Neamţ.
A absolvit Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti, Facultatea de Comandă şi Stat Major, fiind ofiţer activ în Ministerul Apărării Naţionale până în anul 1988, când a fost trecut în rezervă, ca urmare a rămânerii ilegale în străinătate a surorii sale. În perioada Revoluţiei din decembrie 1989, Radu Timofte a făcut parte din conducerea comitetului FSN din municipiul Roman.
În legislaturile 1990-2004, a fost ales ca senator de Neamţ pe listele FSN, FDSN şi PDSR. În această calitate a îndeplinit funcţiile de preşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă pentru cercetarea evenimentelor violente desfăşurate în zilele de 23-28 septembrie 1991 în Valea Jiului, Bucureşti şi alte localităţi din ţară (1991-1992), vicepreşedinte al Comisiei Parlamentare a României la Adunarea Parlamentară a NATO (1992-1996), membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (1992-2001) şi preşedinte al aceleiaşi comisii, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de control al activităţii Serviciului de Informaţii Externe.
Ca parlamentar, a iniţiat peste 15 proiecte de lege adoptate de Parlamentul României. A demisionat din Parlament la data de 12 februarie 2001, fiind înlocuit de Tudor-Marius Munteanu.
La data de 7 februarie 2001, a fost numit în funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, nominalizarea sa de către preşedintele României fiind confirmată prin votul camerelor reunite ale Parlamentului. Colonelul (r) Alexandru-Radu Timofte din Ministerul de Interne a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu 1 stea) în rezervă la 29 noiembrie 2001.
A obţinut titlul de doctor în securitatea naţională la Academia de Poliţie din Bucureşti la data de 25 august 2004, cu teza de doctorat intitulată ‘Originile şi mărirea, declinul şi renaşterea lumii informaţionale secrete’, elaborată sub coordonarea ştiinţifică a chestorului prof. univ. dr. Costică Voicu, rectorul Academiei de Poliţie.
La data de 20 iulie 2006, Alexandru Radu Timofte şi-a prezentat demisia din funcţia de director al SRI, ca urmare a situaţiei create de eliberarea şi dispariţia lui Omar Hayssam (acuzat de terorism), împreună cu el demisionând şi Gheorghe Fulga, directorul SIE şi chestorul Virgil Ardelean, directorul Direcţiei generale de informaţii şi protecţie internă a Ministerului Administraţiei şi Internelor.
A publicat lucrările ‘Lungul drum al serviciilor de informaţii către democraţie’ (Ed. Academiei Naţionale de Informaţii, Bucureşti, 2004) şi ‘Originile şi mărirea, declinul şi renaşterea lumii informaţiilor secrete’ (Ed. Academiei Naţionale de Informaţii, Bucureşti, 2004).
La 30 noiembrie 2002 a fost distins cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.AGERPRES
doar un roman a zis
http://vocearomanului.wordpress.com/
Sa-i zicem...bine ca te-ai dus? a zis
S-a prapadit unul dintre acei care toata viata lor a salasluit printre tenebrele crimelor comunismului si a democratiei confiscate de generatia Iliescu-Hrebe. Iar acum cand s-a dus pe lumea cealalta, ce ar trebui sa spunem? Asteptam si Magureanu si chiar capo de tuti capi, pensionarul Ilici sa-i calce pe urme.