Un tânăr de 26 de ani a fost depistat și reținut de către polițiști. Tânărul se prezenta la locuințele pensionarilor sub diverse pretexte și profita de neateția lor sustrăgând diferite sume de bani.
În cadrul unei acțiuni organizate în municipiul Bacău, polițiștii l-au depistat , la data de 13.12.2011, pe S. Ioan, de 26 de ani, suspectat de săvârșirea mai multor infracțiuni de furt din locuințe.
Suspectul a fost condus la sediul Poliției Municipiului Bacău iar în urma cercetărilor efectuate polițiștii au stabilit că tânărul a sustras diferite sume de bani din locuințele a șase pensionari din Bacău cu vârste cuprinse între 73 și 81 de ani, profitând de naivitatea și neatenția acestora.
S. Ioan se prezenta la locuințele părților vătămate și sub pretextul întocmirii unor documente necesare pentru mărirea pensiilor sau pentru acordarea unor ajutoare de înmormântare era primit în apartamente, unde profita de neatenția proprietarilor și sustrăgea sume de bani cuprinse între 80 și 2500 de lei.
Tânărul de 26 de ani a fost reținut pentru 24 de ore pe bază de ordonanță și va fi prezentat astăzi Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunere de arestare preventivă.
Cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale a suspectului.
Recomandări adresate persoanelor vârstince:
Uneori, persoane în vârstă devin victimele unor escroci, prejudiciile create fiind însemnate, reprezentate de sume de bani, bunuri, bijuterii sau chiar proprietăţi imobiliare.
Metodele folosite sunt diverse, escrocii profitând – în majoritatea cazurilor – de buna credinţă sau chiar naivitatea persoanelor cu care intră în contact.
Pentru a nu deveni victime sigure poliţiştii recomandă :
– nu răspundeţi unor mesaje telefonice adresate prin SMS prin care sunteţi anunţaţi că aţi cîştigat premii promoţionale, bani sau excursii. Nu comunicaţi datele dumneavoastră de identificare și nu trimiteţi în avans sume de bani sau cartele telefonice;
– nu intraţi în discuţii ș nu primiţi în locuinţă persoane străine care se arată interesate de bunurile dumneavoastră (case, apartamente, terenuri). Înainte de a încheia un act notarial consultaţi notarul, un avocat, o persoană de încredere cu privire la clauzele şi condiţiile încheierii unui contract de vânzare-cumpărare, întreţinere, donaţii, etc.;
– nu primiţi în locuinţă persoane străine care se oferă să vă ajute sub diverse pretexte, vă oferă ajutoare din partea administraţiei publice locale sau fundaţii caritabile, vă consultă în diferite probleme sau promit avantaje sub orice formă. Escrocii se îmbracă bine, vorbesc frumos, folosesc legitimaţii şi documente false;
– nu apelaţi la serviciile ghicitoarelor, clarvăzătoarelor sau „cunoscătoarelor în cafea”. Veţi rămâne, cu siguranţă fără bani şi bijuterii.
– fiţi circumspecţi cu privire la reprezentanţii unor reţele de utilităţi care vor să verifice instalaţiile existente în locuinţe;
– dacă locuiţi în mediul rural nu permiteţi accesul în locuinţă a vânzătorilor sau cumpărătorilor ambulanţi care oferă lucruri ieftine. Aceştia se vor întoarce „vizitându-vă” când nu sunteţi acasă.
Dacă aveţi dubii cu privire la seriozitatea unor persoane care vă contactează, anunțați de îndată POLIȚIA !
Lasă un răspuns