• ruina fostului garaj pentru troleibuze a devenit loc de pripas pentru aurolacii Bacăuluiă
Aproape doi ani au trecut de cînd administrația publică băcăuană a renunțat la investiția de introducere a troleibuzelor în sistemul de transport public local. În primăvara anului 2001, primarul Dumitru Sechelariu a anunțat că se va abandona aceste proiect pentru a se evita supraaglomerarea traficului local în oraș. În plus, se spunea atunci atunci că investiția ar fi ajuns la 127 de miliarde de lei, la care s-ar fi adăugat și cele 110 miliarde necesare pentru achiziționarea mijloacelor de transport, iar toți acești bani ar fi trebuit suportați din bugetul local.
În cei aproape doi ani care au trecut de la abandonarea acestei investiții, nimeni nu a amintit de modalitățile prin care vor fi recuperate cele cîteva zeci de miliarde bune cheltuite pînă atunci pe stîlpii ce au fost ridicați de o parte și de alta a principalelor artere de circulație din oraș, de multe ori chiar în imediata vecinătate a stîlpilor de la rețeaua electrică. În plus, în momentul în care s-a renunțat la introducerea troleibuzelor în sistemul de transport public local, clădirea în care ar fi trebuit să funcționeze garajul de pe Calea Moldovei din cartierul Gherăiești se apropia de finalizare. După abandonarea investiției, și clădirea garajului pentru troleibuze a fost dată uitării.
În primele săptămîni, localnicii de prin partea locului s-au bucurat că paza de pe șantier s-a făcut nevăzută și s-au apucat să își ducă acasă tot ce au crezut că le poate fi de folos. Au smult tocuri de la geamuri și uși, au cărat tot nisipul și balastrul și au desprins toate grinzile și scîndurile din tîmplăria de pe acoperiș. Din clădirea pentru care s-au cheltuit sute de milioane de lei bune au mai rămas doar zidurile. După alte cîteva luni, localnicii care s-au bucurat inițial că a dispărut paza de pe șantier au început să își blesteme zilele și să se roage ca lucrurile să redevină așa cum erau înainte. Toți neisprăviții orașului și-au găsit adăpost în ruina care ar fi trebuit să devină garaj pentru troleibuze. Rupți de foame, aurolacii pripășiți în clădire au început să sară gardurile pînă prin grădinile oamenilor, ca să își facă rost de ceva de-ale gurii.
Nici acum lucrurile nu s-au schimbat cu nimic. Aceeași mizerie de nedescris este adăpostită între zidurile garajului rămas în paragină, iar aurolacii se fac nevăzuți doar cînd află că mai vine cîte un gardian prin zonă. Primarul Dumitru Sechelariu și viceprimarul Laurian Lucaș susțin că lucrurile nu vor rămîne astfel pentru multă vreme. „Intenționăm să reamenajăm această clădire și să mutăm aici garajul primăriei”, ne-au declarat cei doi lideri ai administrației publice locale. Însă Nnici primarul Sechelariu, dar nici viceprimarul Lucaș nu au precizat cum vor fi recuperați banii care s-au dus pe apa sîmbetei după lăsarea de izbeliște a acestei clădiri. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns