Medicii de gardă din Slănic plătesc 100.000 de lei cînd merg la toaletă
• decizia a fost luată de conducerea sanatoriului • doctorii trebuie să calculeze de cîte ori merg la toaletă și să plătească în avans pentru o lună • doctoriței Maria Gheorghiu, directorul Sanatoriului, taxa impusă i se pare foarte normală • doctorița Cojocaru, șefa DSP, s-a crucit cînd a auzit de această ultimă scorneală
Vine sfîrșitul lumii! La concluzia asta ar ajunge și o băbuță fără prea multă știință, dacă ar auzi ce le-a trecut de curînd prin cap celor care conduc Sanatoriul balnear din Slănic Moldova. Ultima invenție care are darul să te lase cu gura căscată îi obligă pe doctorii care fac aici de gardă, în Centrul de permanență care asigură urgențe pentru toți localnicii și turiștii din Slănic Moldova, să plătească cîte 100.000 de lei pe zi, pentru că merg la WC. Ca circul să fie total, șefii unității îi somează pe medici să calculeze în avans de cîte ori ar urma să folosească toaleta și să plătească înainte pentru o lună.
După ce mintea lor a scornit această inedită idee, mai marii Sanatoriului balnear au făcut o adresă pe care le-au înaintat-o medicilor care fac de gardă în Centrul de permanență.
Cum de s-a ajuns în această situație hilară, ne-a explicat chiar doctorul Maria Gheorghiu, directorul Sanatoriului. „Știu unde vreți să ajungeți – ne-a spus din capul locului directorul -, dar am pus taxă fiindcă acești medici nu aparțin de noi. Noi, sanatoriul, am închiriat un spațiu unei farmacii. În acea farmacie, numai noaptea, fac de gardă anumiți medici din stațiune. Nici nu știu cîți sînt, fiindcă nu sînt în subordinea noastră. Nu știu nici cine și cum de i-a autorizat, fiindcă ei n-au nici măcar grup sanitar. De un an de zile funcționează acolo și nu plătesc nimic. Acum le-am impus această taxă, fiindcă nouă nu ne convine să plătim o infirmieră, să facă zilnic curat la grupurile sanitare pe care le folosesc acești medici. Nu mi se pare corect să-i întreținem noi. Sanatoriul este subordonat direct Ministerului Sănătății, și nu Direcției de Sănătate Publică (DSP). Banii îi primim de la Casa de Asigurări în funcție de realizări, așa că nu văd de ce i-am lăsa pe doctorii de familie care fac de gardă să folosească gratuit spațiul nostru. Noi, oricum, am făcut un memoriu la Ministerul Sănătății”, ne-a explicat doctorul Maria Gheorghiu, directorul Sanatoriului Slănic Moldova.
„Ah, comedia aia? Da, e de rîs și de plîns în același timp. Nu știu de ce au pus taxă, pentru că nu e cabinetul meu privat acolo, e un centru de permanență al orașului. Întrece orice limită. Știți cum e: avem șapte simțuri și bunul simț. N-am de gînd să plătesc pentru că folosesc grupul sanitar. Sper ca DSP să rezolve această problemă, ca să nu fim nevoiți să mergem în natură să ne facem nevoile”, ne-a declarat cu un umor amar doctorul Dorel Rape, care face de gardă în spațiul amintit.
O reacție oarecum identică față de năstrușnica idee a avut și doctorul Cornelia Cojocaru, directorul DSP Bacău, care s-a crucit cînd a auzit de document. „E incredibil. Nu știu de ce-au făcut acest lucru, pentru că, da, sanatoriul este subordonat direct Ministerului Sănătății, dar este o unitate de interes național și nu e unitatea privată a celor de la Sanatoriu. I-am și atras atenția doctoriței Gheorghiu că acolo trebuie să existe un centru de permanență, pentru ca în situațiile limită să se poată interveni. De aceea am și pus o salvare, ca pacienții să poată fi transportați de urgență la cel mai apropiat spital. Sînt autorizați de noi și trebuie să fie lăsați să își desfășoare activitatea în acel spațiu”, ne-a declarat doctorița Cojocaru.
Dincolo de declarații, de aseară, cei cinci medici și tot atîtea asistente care fac de gardă la centrul de permanență din sanatoriu trebuie să scoată bani frumoși din buzunar, mai precis 100.000 de lei pe zi, cînd le vine să meargă la toaletă. Sau, dacă nu, să folosească WC-ul de acasă înainte de a pleca la muncă. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns