Tot mai multi studenti aleg sa se angajeze inca din primul an de facultate, cu convingerea ca vor putea sa respecte si programul scolar si pe cel de munca. Cele mai numeroase cazuri se intilnesc la institutiile de invatamint particular, ai caror studenti spun ca sint nevoiti sa munceasca pentru a-si putea achita taxa de studii. Pentru mai multe sanse de angajare, unii tineri isi promoveaza serviciile prin anunturile de mica publicitate. Liliana J. a absolvit clasa a XII-a in acest an, specializarea matematica – informatica. A trecut cu bine de bacalaureat si acum isi cauta prin ziare un post de lucrator comercial, operator calculator, bona sau secretara. Cu banii care i-ar cistiga dintr-un astfel de job vrea sa-si achite studiile la facultate. „Sint in anul I la Universitatea «Alma Mater», Sibiu, centrul regional Bacau, specializare Afaceri Internationale. Am de platit 175 de lei pe luna. M-am inscris la cursurile de zi, dar daca duc adeverinta ca sint angajata pot sa mai lipsesc”, a declarat proaspat absolventa de liceu, care a dat anunt intr-un ziar bacauan pentru a-si gasi un loc de munca. La institutiile de invatamint superior de stat, insa, studentii angajati nu sint scutiti de prezenta la cursuri. „E treaba studentului daca vrea sa se angajeze, dar trebuie sa faca fata la activitatea didactica. Cei care sint la cursurile cu frecventa redusa sau la invatamint la distanta sint de regula angajati dar noi nu tinem o evidenta a studentilor cu statut de angajat. Ei trebuie sa-si indeplineasca numarul de credite altfel sint exmatriculati”, a declarat prof.univ.dr. Valentin Nedeff, rector al Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau. Din informatiile oferite de conducerea institutiei de invatamint superior de stat, din Bacau, anual sint exmatriculati sute de studenti, care nu si-au achitat taxa de studii sau care nu si-au indeplinit obligatiile scolare. Cu un sacrificiu similar si-a pastrat locul de munca si Nicu V., fost student al Universitatii „Vasile Alecsandri”. De patru ani este angajat la o firma, in domeniul IT. Programul incarcat de la serviciu l-a fortat sa isi inghete studiile in anul III. „Nu mai aveam timp sa ajung la cursuri si nici bani sa platesc taxa. Sfatul meu pentru orice absolvent de liceu este sa aleaga, ori scoala, ori serviciu. Daca esti sincer cu tine si vrei sa faci lucruri serioase adevarul este ca nu se pot face simultan, la cursurile de zi, cel putin”, a conchis tinarul angajat.
(Laura HUIBAN)
alina a zis
Normal ca e bine sa iti platesti taxa la NEdeff si apoi daca nu ai credite sa fii exmatriculat!!!
Ionut a zis
Dom’le sa se termine odata cu invatamantul asta de „fara caiete” . Studentii trebuie sa participe la cursuri iar examenele trebuie sa fie examene. Iar cel mai important e finalul. LICENTA SA FIE EXAMEN CA SI BACALAUREATUL!!!
” Intra cine vrea si iese cine poate
„. !! Asta e sloganul.
Pana cand nu se vor sustine examene dure la licente voM avea analfabeti licentiati. Stiu ca Universitatea de Stat din Bacau este serioasa, Discutati domnule in Senatul Universitar sa fie licenta drastica si astfel veti avea certitudinea ca de pe bancile facultatii vor iesi profesionisti nu analfabeti. Veti creste astfel prestigiul Universitatii si sincer ne vom mandri noi BACAUANII ..cei din Germania cu Universitatea Bacau.
Am fost in vara la Bacau si sincere felicitari la cum arata Universitatea!!!!! Suntem intotdeauna in contradictie cu Iasiul si ne jignesc aia ca avem o Universitate slaba in care se intra cu note de 5 si se iese fara examen de licenta!!! Dati PRESTIGIU DOMNILOR RECTORI PRIN EXAMENE DRASTICE DE LICENTA !!!!
aghiuta a zis
La Alma Mater sau la Spiru Haret poti sa lipsesti de tot. Important e sa le dai banii de taxa. Restul nu ii intereseaza. De aia avem o tara plina de licentiati si doctori.