Absolvenții de liceu, școală profesională sau postliceală, la fel ca și absolvenții de studii universitare, care au împlinit 16 ani, se pot adresa Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă pentru a fi luați în evidență după încheierea studiilor. Aceștia vor primi timp de 60 de zile consiliere profesională și mediere, având mai multe șanse să fie încadrați pe piața muncii.
Cele 60 de zile au început „curgă” din 27 mai, când se consideră că s-au încheiat cursurile pentru clasele terminale. Așadar, tinerii sunt așteptați să depună actele de identitate, certificatul de absolvire și o adeverință de la medicul de familie care să ateste că sunt apți de muncă la agențiile locale. Dacă nu reușesc să găsească de muncă în cele 60 de zile vor avea dreptul la indemnizație de șomaj de 250 de lei timp de șase luni de zile.
„Odată cu intrarea în evidențe, absolvenții au mai multe oportunități. Pot beneficia de cursuri de formare profesională gratuite, sunt informați cu privire la oferta de muncă. Dacă sunt încadrați și vor rămâne pe post un an de zile primesc o primă de încadrare de 1500 de lei. Pe de altă parte, sunt angajatori care pot solicita chiar absolvenți întrucât legea prevede ca pentru fiecare tânăr angajat să primească o subvenție de 900 de lei timp de 12 luni”, explică purtătorul de cuvânt al AJOFM Bacău, Daniela Bălan.
De toate aceste facilități pot beneficia doar cei care sunt în baza de date a agenției. La începutul acestei luni, oferta de locuri de muncă era la nivel județean de 1500 de locuri, atât pentru studii superioare, cât și pentru necalificați sau cu o calificare medie.
GETA MIRON a zis
De ce primesc somaj cind este nevoie de forta de munca? statul a cheltuit bani 12 ani cu educatia unui elev ,cei buni merg mai departe ceilalti care nu au invatat in continuare statul le plateste lenea? Sa treca la munca , se platesc prea multe ajutoare sociale nu se incurajeaza munca ,se da foarte usor somaj !