• astăzi, absolvenții vor susțin eproba de care se tem cei mai mulți: examenul scris la Limba și literatura română
Examenul de bacalaureat se va relua astăzi, după trei zile de
pauză, cu proba scrisă de limba și literatura română. Aceasta este
singura probă la care candidații nu vor face față subiectelor grilă,
ceea ce face ca emoțiile să nu fie mai mari ca de obicei. La startul
ei sînt așteptați să se alinieze 4.697 de candidați, cîți au rămas în
cursă după probele orale. Amintim că, în acest moment, procentul
de promovabilitate se situează în jurul a 98 de procente. Tot astăzi
vor reapărea și comisiile speciale, dat fiind că trei candidați – Ionuț
Banu de la Liceul Economic, Gabriela Solomon și Alina Briceag,
ambele de la Liceul Pedagogic – se află în imposibilitatea de a scrie
singuri lucrările și, ca atare, vor dicta unor profesori răspunsurile la
subiecte.
Cum bat inimile tinerilor absolvenți aceste zile? Repede, la fel cum trec și ultimele clipe înainte de examenele scrise. Cei mai mulți cu care am stat de vorbă ne-au declarat că se simt pregătiți, dar că cel mai mult se tem de examenul scris la Limba și literatura română. considerînd noua formulă de evaluare ca fiind deosebit de simplă: susținătorul examenului va afla pe loc rezultatul. Ana Dănilă, fostă elevă a Colegiului Național „Gh. Vrănceanu”, spune pe un ton optimist :”Sînt încrezătoare în forțele mele. Știu exact ce și cît știu, iar aceste ultime zile nu le-am folosit decît pentru a-mi întări cunoștințele”. Și mai detașat pare Marius Istrate, care e de părere că „acesta e un examen ca oricare altul. Cu puțină concentare, se poate lua o notă foarte bună”. Mai îngrijorați par să fie părinții, care, după ce au stat un an cu „gura” pe odrasle, acum tremură la gîndul ce se va întîmpla. Răsfățul este maxim în această perioadă. „Mama va veni cu mine la București la admitere. Ea are încredere în mine, la fel cum am și eu. Pot să spun că sînt foarte liniștit. Este un examen important, dar nu mă sperie nici într-un fel pentru că știu că am să-l iau” declară Costin R., și el fost elev al Colegiului „Gh. Vrănceanu”.
Cum își simt profesorii elevii, cum consideră ei nivelul lor de pregătire? „Elevii au emoții, și au și de ce. Sistemul e nou, total diferit de ce a fost pînă acum, întreaga evaluare se bazează numai pe grilă. Apoi se pune problema manualelor alternative, care rămîn încă o problemă de actualitate. Mi-am simțit elevii mai apropiați unii de alții. În ultimele săptămîni s-au arătat tot mai interesați în a-și umple golurile și în a semnala profesorilor neclaritățile descoperite lucrînd teste de evaluare, și de a dezbate subiectele posibile luate de pe internet. Bineînțeles, profesorii s-au arătat binevoitori la semnalările elevilor, bucuroși de interesul lor”, spune profesoara Elena Dragomir, de la Colegiul „Gh. Vrănceanu”. Există însă și absolvenți care se declară nepregătiți de a susține examenul. Cristina C., fostă elevă a Colegiului Național V. Alecsandri mărturisește că „nu sînt pregătită pentru bac, mai ales pentru a susține proba la istorie. Părinții mă tot bat la cap dar nici eu nu sînt robot.”
Ce a însemnat proba orală de bacalaureat pentru foștii elevi? „Au fost dificile doar pentru că trebuia să le scoți din banalitatea lor”, comentează Răzvan B. Colegiul „Gheorghe Vrănceanu nu a înregistrat nici-un respins. erxistă voci care susțin că, dacă s-ar fi pus note, nu ar fi fost vreo notă sub 9. Spre deosebire de alte licee ale orașului, cum ar fi „G. Apostu”, unde „elevii absolvenți abia au reușit să descifreze subiectele”, după cum relatează Andreeea S., din Colegiul „Gh, Vrănceanu”, candidată și ea la examen. Supărarea absolvenților a fost, însă, faptul că acest mod de evaluare-admis/respins- nu a fost deloc favorabil pentru cei bine pregătiți. „Nu ne-ar fi stricat cîte un zece alături de notele de la proba scrisă. Ne-ar fi ridicat media finală”, spune Andreea S.
Cei mai mulți se declară pregătiți și pentru ceea ce urmează săptămîna aceasta.
Să sperăm că astăzi va fi o zi norocoasă pentru toți cei care se vor afla în bănci. Baftă cît încape! (Ioana PAVEL, Eduard CUCU)
Lasă un răspuns